„Chceme tím pomoci zoologické zahradě, její plán modernizovat pavilon, aby v Liberci dál mohli zůstat sloni, je nám totiž velmi sympatický. Ostatně myslím, že pro Liberec je zoo největší chloubou, není tu zkrátka nic víc," vysvětlil za autobazar Vladimír Pekuláš.

ZOO slibuje, že všechny finanční dary na slony budou použity jen a jen pro ně. „Peníze budou stejně jako další příspěvky a dary fyzických a právnických osob účelově vázány jen na rekonstrukci chovatelského zařízení z roku 1972. Tento záměr vyhlásila nejstarší ZOO u nás letos v květnu, kdy oslavila 55. výročí chovu slonů v Liberci a 50. narozeniny své poslední slonice Rání," řekl mluvčí ZOO Liberec Ivan Langr.

Stávající pavilon slonů je chovatelsky i morálně zastaralý a není možné do něj v rámci koordinovaného chovu slona indického získat žádného nového jedince, který není připraven pro tzv. kontaktní chov. Zoo proto připravuje návrh stavebních úprav, které by měly zasáhnout venkovní expozici, ale také vnitřní dispozice pavilonu. Ten je potřeba připravit hlavně na nekontaktní chov.