Hlavně na libereckém sídlišti Kunratická jsou veřejná schodiště v havarijním stavu. Vedení Liberce má nyní pro tamní obyvatele dobrou zprávu, nechá je opravit.

„Bezmála 2,6 milionu korun bez DPH investuje město do chodníků a schodišť, které jsou v havarijním stavu. Odbor správy veřejného majetku při pravidelných kontrolách stavu komunikací odhalil závažné problémy hned v sedmi lokalitách. Nezbytné opravy, k nimž dojde během srpna až listopadu, schválili na svém zasedání liberečtí radní. Téměř polovinu zmiňovaných finančních prostředků si vyžádá oprava devíti schodišť na Kunratické," informovala mluvčí libereckého magistrátu Zuzana Minstrová.

Opravy zajistí Technické služby města Liberce, a.s., které mají podle vedení města s realizací podobných akcí bohaté zkušenosti. Společnost navíc městu předložila cenovou nabídku 2 564 923 korun, která je o 140 104 korun nižší než náklady, jež vyplývají z projektové dokumentace.

„Jsme si vědomi toho, že všechny vytipované chodníky a schodiště je třeba opravit co nejdříve, aby nedošlo k újmě na zdraví či majetku. V některých lokalitách by navíc případná prodleva mohla vyústit až v uzavírku, což by byla další komplikace," uvedla primátorka Liberce Martina Rosenbergová (ČSSD).

Lepšího prostředí se dočkají rovněž lidé žijící v Růžodole. „Odhadem 3 až 4 miliony korun bude stát revitalizace ulic U Mlékárny a Zahradní v liberecké čtvrti Růžodol I, kterou schválili liberečtí radní. O nápravu současného neutěšeného stavu této lokality požádalo město tamní sdružení vlastníků bytových jednotek, které poukazovalo především na chátrající infrastrukturu či absenci moderních a bezpečných dětských hřišť," vysvětlila mluvčí radnice Minstrová.

„K revitalizaci by mohlo dojít v roce 2016, kdy bude nárokována do rozpočtu. Obyvatelé by se měli dočkat oprav komunikací včetně vybudování zpevněných parkovacích míst podél silnic, celkové opravy povrchů chodníků, rekonstrukce venkovních schodišť, vybudování nových kontejnerových stání a obnovy dětských herních prvků a odpočinkových zón," přislíbila primátorka Martina Rosenbergová.

Rada města rovněž upozornila na potřebu propojení této části se stávající cyklostezkou, proto bude zajištěn také projekt tohoto propojení.

Opraví i fontánu

Opravy za 150 tisíc korun se dočká také fontána v Jánské ulici v dolním centru Liberce, u obchodního centra Forum. Okrasa je sice funkční, ale hlavně vandalové se podepsali na poškození nerezového pláště fontány. Některé části dokonce zmizely. Své napáchaly i klimatické podmínky.

„Bohužel se znovu ukazuje, že vandalové se nezastaví skutečně před ničím. V tomto případě je to o víc zarážející, že fontána je v provozu teprve od začátku května," komentovala primátorka Rosenbergová s tím, že město se muselo obrátit přímo na specializovanou společnost, která se zabývá opravami a renovací objektů ze zušlechtěné oceli.

Opravy potrvají asi 10 až 12 dní a kromě výměny všech 24 nerezových vrchních a bočních dílců zahrnou i nástřik zlaté koule a nové spárování u mramorové vany.