Smuteční síň prachatického městského hřbitova byla příliš malá pro hosty posledního rozloučení s Tomášem Procházkou, který padl 22. října v Afghánistánu. S rodákem z Prachatic se loučila rodina, přátelé, kamarádi, kynologové i zástupci Armády České republiky.

Tomáš Procházka.
FOTO: Padlý voják v Afghánistánu byl z Hrádku nad Nisou. Působil jako kynolog

Obřadní síň byla přístupná pouze pro nejbližší rodinné příslušníky padlého prachatického rodáka, který v posledních letech žil v Hrádku nad Nisou. Další zhruba tři stovky smutečních hostů zůstaly v její blízkosti, kam byl obřad přenášen z reproduktorů. Poslední rozloučení zahájil přelet gripenů, ty ale vinou mlhy nad městem nebyly vidět. Obřad vedl duchovní a vojenský kaplan Petr Šabaka.

ZEMŘEL ZA SVOBODU

Promluvil také prachatický starosta Martin Malý: „V Prachaticích se narodil, vyrůstal a trávil zde školní a studentská léta,“ zahájil svou smuteční řeč Martin Malý, starosta Prachatic. „Každoročně se 11. listopadu scházíme na tomto pietním místě a připomínáme si Den válečných veteránů, den vzpomínek za padlé vojáky. Od tohoto okamžiku bude mít pro mě a pro naše město ještě hlubší a osobnější význam,“ uvedl Martin Malý s tím, že osud Tomáše jasně ukazuje, že za naši svobodu a demokracii je nutné stále bojovat, chránit ji a že tyto hodnoty nejsou samozřejmostí a zadarmo. „Pamatujme na to a važme si každého vojáka, který je ochoten bránit výdobytky moderní evropské civilizace s nasazením vlastního života, tak jako Tomáš, který položil život při plnění vojenských povinností na zahraniční mírové misi a stal se tak novodobým prachatickým válečným hrdinou,“ řekl Martin Malý.

Poslední rozloučení uzavřely čestné salvy za doprovodu armádní hudby, která zahrála také státní hymnu.

Zdroj: Youtube

Celý průběh rozloučení jste mohli sledovat i v živém vysílání.

42letý Tomáš Procházka působil jako kynolog Centra vojenské kynologie v Chotyni na Liberecku a žil v nedalekém Hrádku nad Nisou. Právě na zdejším Horním náměstí první den po jeho smrti zavlála černá vlajka a ve vestibulu místní radnice vzniklo pietní místo, kam lidé chodili položit květinu či zapálit svíčku.  Padlého vojáka si lidé připomněli také na konci října na shromáždění v Oldřichově na Hranicích. „Rozhodli jsme se spolu s legionáři věnovat alespoň našemu kamarádovi Tomášovi lípu republiky,“ vysvětlil starosta Hrádku nad Nisou Josef Horinka.

VZPOMÍNKY NA TOMÁŠE

Rozloučit se s výborným kamarádem se s přáteli – kynology přišel také Jan Maun z Prachatic, který se s Tomášem Procházkou přátelil pětadvacet let. Jejich přátelství v podstatě začalo u psů, díky nim se seznámili. „Úzce jsme spolu spolupracovali, díky Tomášovi jsem se dostal na světovou soutěž, kterou jsem vyhrál. Hodně mi pomohl,“ popisuje smutně a dodává, že Tomáše Procházky si vážil nejen jako svého přítele, ale hlavně jako výborného člověka.

Tomáš Procházka.
Tomáš patřil ke skvělým pejskařům, svěřil se plukovník ve výslužbě Josef Růžička

„Každý, kdo odjíždí na misi, ví, že se něco může stát a musí s tím počítat,“ říká se smutkem v hlase Ota Nevšímal. On sám byl na misi Unprofor na území bývalé Jugoslávie v letech 1993 až 1994, dodnes slouží jako člen aktivní zálohy. „Proti Afghánistánu to byl ale nejspíš jahodový pudink,“ myslí si a dodává: „Vím, jak moc jsou mise pro Armádu České republiky důležité. Armáda prošla obrovskou proměnou a profesionalizací na všech úrovních. Civilové to nejsou schopni ani trochu pochopit, jak moc je to přínosné.

Paradoxně i ti mrtví dávají armádě váhu, hrdost….“ Tomáše Procházku, který byl, je a zůstane Prachatičák, i když ve městě už pár let nebydlel, znal od vidění. „Když je ti dvacet, života si moc nevážíš, protože jsi se o něj nijak nezasloužil. Jsi borec a jediné, o co máš strach, aby ses nevrátil jako mrzák, to už by jsi nebyl borec, to radši umřít. Když je ti čtyřicet a máš ženu a děti, chceš se vrátit třeba jako mrzák. Musí to být hodně těžké. Tomáš se nevrátil a krom nezměrné bolesti ze ztráty se jeho rodina musí vyrovnat i s celou řádkou praktických starostí,“ dodává smutně.