Nastal zřejmě příhodný okamžik a na vás bylo, zda výzvu zvednout nebo nechat být. V každém případě už jste na ni byli vnitřně připraveni. Stejně jako Iva Šolcová (na snímku) a Lenka Markovičová, zakladatelky Klubu Kairos, který se tento čtvrtek otevírá v centru Liberce. Nabídne vám koncerty, výstavy, ale i nové typy duchovních a relaxačních cvičení pro nalezení či posílení energie, kterou zejména v posledních dnech marně a úpěnlivě dolujeme v záplavě stresu a starostí.

Proč právě Kairos?

Kairos byl nejmladší syn boha Dia z řeckých mýtů a byl patronem příznivé příležitosti a příhodného okamžiku. To znamená, že pokud chceme změnu, nedělat všechno podle zažitých stereotypů, ale alespoň ve svém volném čase se věnovat tomu co potřebujeme a cítíme vnitřně. Čas je relativní veličina a jde o to, naučit v souladu s kulturou, ve které žijeme a ve které samozřejmě musíme zajistit svou existenci a platit složenky, dívat se na svět trochu jinýma očima. Z trochu jiného úhlu a ne podle hesla: „Tohle nejde. To nestihnu. Na to nestačím", ale spíš: „Tohle si přeju." Těžko se to vysvětluje, člověk k tomu musí dojít. Ale nejdřív se potřebuje zastavit, aby si řadu věcí vůbec uvědomil. Naučil se pokoře, byl vděčný za to, co dokázal nebo co ho potkalo.

Co vlastně ve vašem klubu nabízíte?

Jak už tu zaznělo. Jsem profesí masérka, takže relaxační masáže, různé typy cvičení, například na základě jógy a cvičení vycházejících ze staroindických tradic, ale i novinky v podobě 5PRO, což je cvičení, kdy se učíte vnímat a ovládat své tělo metodou přesně cíleného posilování. A pak také zajímavá setkání v podobě koncertů, přednášek na různá témata nebo poradnu pro budoucí maminky „duly" čili porodní báby Martiny Peukerové. Hlavním naším cílem je ale vytvořit prostor, kam se budou lidé vracet pro jeho atmosféru, kde jim bude milo.

Podobná centra už ale fungují, jak se chcete odlišit?

Už se k nám doneslo, že budeme konkurencí, ale to vůbec takhle nevnímáme. Spíš se snažíme rozšířit nabídku. Je to jako s kinem. Lidé mohou přeci chodit tam i tam nebo jinam, jak jim to vyhovuje. Nechceme se ani vymezovat jako něco nesmírně ezoterického, prostě otevíráme normální klub, kde se budou dít normální věci a kde si každý může najít něco, co mu pomůže srovnat si myšlenky. Kde najde stejně vyladěné lidi a časem třeba přes některou z nabízených aktivit dojde k určité vnitřní vyrovnanosti. Důležité ale je, že k ní dojde sám, protože lidi nejvíc dráždí, když jim někdo říká, že mají být vyrovnaní a pozitivní. Myšlenka je jedna věc, cesta je druhá. A tu se právě snažíme nabídnout.