Ve frýdlantském kostele Nalezení svatého kříže se začalo stavět lešení. Od srpna by měla pokračovat obnova náhrobku Melchiora, Kryštofa a Kateřiny z Redernu. Dalších oprav se dočká i sanktusová věž a střešní plášť.

„Restaurování náhrobku může začít i díky výhře Frýdlantu v krajském kole soutěže Historické město roku 2015, která přinesla na obnovu památek v městské památkové zóně 100 tisíc korun," sdělila mluvčí frýdlantské radnice Martina Petrášková.

S obnovou náhrobku se začalo už v roce 2011. V této fázi by měli restaurátoři nejprve zbavit sochu nánosů nečistot a krust a zajistit uvolněné kamenné části proti pádu a posunu.

„Potom se začne se zlacením nápisů na mramorových deskách ryzím plátkovým zlatem," vysvětlila postup prací referentka Státní památkové péče Městského úřadu ve Frýdlantu Věra Sobotová.

Za restaurátorské práce město zaplatí necelých 130 tisíc. Jak ale potvrdil frýdlantský starosta Dan Ramzer, Frýdlant do této části obnovy památek nevloží z vlastních peněz ani korunu.

„Sto tisíc korun půjde právě z výhry v krajském kole soutěže Historické město roku 2015, zbylých 28 tisíc korun je pak příspěvek Ministerstva kultury," upřesnil starosta. O uvolnění výhry právě na restaurování náhrobku rozhodlo městské zastupitelstvo. „Je to velmi moudré rozhodnutí, protože náhrobek patří k nejvýznamnějším památkám na území města. Věřím, že se díky pracím brzy podaří prostor hrobky Redernů opět zpřístupnit veřejnosti. Tak, aby se na ni mohli lidé přijít podívat," doplnil Ramzer.

Pokračovat budou i práce na sanktusové věži. Konkrétně se jedná o položení měděného oplechování v její spodní části a zahájení renovace střešního pláště lodi kostela.

„Na lodi kostela dojde ke snesení měděné krytiny, pokládce nového bednění včetně podkladní lepenky a na závěr zase k opětovnému osazení lodi kostela původní měděnou krytinou, která bude doplněna novou," přiblížila Sobotová.

Celkový rozpočet na dokončení obnovy sanktusové věžičky a opravu střešního pláště lodi kostela je vyčíslen včetně DPH na 914 362 korun, podíl Města Frýdlant je 92 tisíc korun, o zbytek se podělí Ministerstvo kultury a Římskokatolická církev.