Rakovina prostaty je druhá nejčastěji diagnostikovaná zhoubná rakovina u mužů a to celosvětově. Akce Movember má proto upozornit na stále se zvyšující počet tohoto onemocnění. Určitě i ve vašem okolí už jste se setkali s někým, kdo si od začátku listopadu nechává narůst knírek. Právě knírek je symbolem celé akce. Nejen jako projev mužnosti, ale i účasti s těmi, kteří rakovinou prostaty onemocněli.

„Rakovina prostaty je dnes nejčastější mužské nádorové onemocnění, nepočítáme-li některé méně závažné nádory, jako jsou bazaliomy. V poslední době předstihla i obávané střevní a plicní nádory. V roce 2011 bylo nově zachyceno 7000 mužů, letos už je to kolem 9000. Vzrůstající trend je tedy zcela evidentní," popisuje Marek Babjuk, přednosta urologické kliniky Lékařské fakulty UK a Fakultní nemocnice Motol.

Podle primáře urologie liberecké krajské nemocnice Jana Mečla představuje karcinom prostaty veliký problém. „Urologické oddělení v liberecké nemocnici eviduje v současné době více než 300 mužů s diagnózou rakoviny prostaty. Nemocných přibývá, ale daří se nám více pacientů vyléčit nebo jim významně prodloužit život. Máme i data, která potvrzují, že v přežití pacientů s rakovinou prostaty v Libereckém kraji patříme ke špičce v ČR."

Bez prevence to nejde

Podle Mečla je ale důležité rakovinu včas podchytit. „Karcinom prostaty je vyléčitelný pouze ve velmi časných stadiích, kdy je lokalizován pouze na prostatu. Mnoho mužů si tak ani nevšimne, že má nějaké problémy, protože toto stadium bývá často bezpříznakové, sám pacient ho nedokáže postřehnout. Odhalit problém může jen vyšetření u lékaře." Akce Movember tak nabádá muže, aby nepodceňovali preventivní prohlídky a navštívili svého doktora.

Každý dnes narozený chlapec v ČR má totiž 16procentní pravděpodobnost, že ho toto onemocnění postihne.

Preventivní vyšetření na časný záchyt rakoviny prostaty dělají praktičtí lékaři a pokud je třeba odborné vyšetření, odešlou pacienta k urologovi.

„Umíme léčit velmi úspěšně pacienty v časném stadiu onemocnění, kdy nádor odstraníme operací nebo zničíme zevním ozářením. Operaci provádíme otevřenou i laparoskopickou cestou. Spolupracujeme přitom s kolegy z radiační onkologie v rámci Komplexního onkologického centra, které má v tomto také velmi dobré výsledky," dodává Mečl.

Příčiny rakoviny prostaty podle něj nejsou známé. Patří ale do skupiny onemocnění, která se vyskytují v civilizovaných zemích. Například v Japonsku jsou ale počty velmi nízké. „Je možné, že na nemoc má vliv i strava, především velká konzumace ryb. Stoprocentně to ale říct nemůžeme," říká primář. „Pokud se totiž Japonec přestěhuje do USA, kde pak dlouhodobě žije, má stejné riziko vzniku nemoci jako Američané," vysvětluje Babjuk. „Navíc asi deset procent případů rakoviny prostaty je geneticky vázané. Existují rodiny, v nichž onemocní ve vyšším věku většina mužů."

Pokud chce muž zabránit riziku úmrtí na rakovinu prostaty, měl by absolvovat preventivní kontrolu. Nejlépe kolem věku 50 let. Díky hladině PSA (prostatického specifického antigenu) je totiž z krve možné zjistit, zda u pacienta není riziko rozvíjející se rakoviny a to měsíce předtím, než by se objevily první příznaky nebo by bylo možno nádor zjistit pohmatem.

MOVEMBERJeště dnes máte možnost navštívit před obchodním centrem Nisa speciální Movember karavan, kde vám na dotazy ohledně rakoviny prostaty odpoví MUDr. Vladimír Šámal z liberecké nemocnice. Bezplatná konzultace se koná od 17 do 19 hodin. V karavanu si zároveň můžete ostříhat movemberský knír a vyfotit se přitom s přáteli na facebook. Kampaň běží po celém světě od roku 2003. Karcinom prostaty je celosvětově šestou nejčastější příčinou úmrtí u mužů na nádorové onemocnění