Jen cinkot flašek se v těchto dnech ozývá ze všech lokálů napříč celou republikou. Personál může konečně na pulty, bary nebo třeba do lednic vrátit lahve s tvrdým alkoholem. Nejinak tomu bylo ve čtvrtek v irské restauraci Black Horse v Liberci. Manažer Miloš Kasal má radost z ukončení prohibice. Škody, které nařízení způsobilo nebudou ale zanedbatelné.

Alkohol vyrobený v letošním roce je považován za rizikový, jak jste na to se zásobami? Už víte kolik máte alkoholu vyrobeného letos?
Je to bohužel většina. V současné době všechny likéry na svých internetových stránkách zveřejnili návod jak buď podle šarže nebo informací na lahvi zjistit datum výroby.

Co bude následovat?
Náš velkosklad nám poslal seznam, ze kterého teď budu muset vyselektovat alkohol nakoupený před rokem 2012. Zpětně na to požádám distributory lihovin vyrobených v letošním roce o „rodný list" alkoholu.

A co se zbytkem?
Takové ty rozčepy, které se u nás moc nepijí, to je třeba slivovice a nebo další otevřené flašky jednoduše zlikviduji.

Takže prodej otevřených destilátů nebo alkoholu bez doložení původu nehrozí?
Určitě ne. Nikdo normální by si to neriskl. Jak říkám, pokusím se získat „rodný list" alkoholu a pokud se mi ho nepodaří získat, rozmyslím se u různých prémiových vodek a whiskey laboratorní přezkoušení.

Jak probíhal první večer po ukončení prohibice ve vaší restauraci? Dal si někdo panáka?
Většina. Přiznávám, že bylo veselo.

Zjišťoval jste už o kolik vás prohibice připravila?
Přesná čísla nemáme, ale určitě to budou desetitisíce. Do restaurací se v předchozích dvou týdnech přestalo celkově méně chodit. Určitě to nebude zanedbatelná částka. Můžu říct, že návštěvnost byla zhruba poloviční. Navíc do naší restaurace se chodí především na jídlo. Bary a diskotéky to muselo připravit o mnohem víc peněz než nás.

Čtěte také: Na zdraví! Tvrdý alkohol se vrátil na pulty

Anketa k prohibici