Pouze o tři lidi méně kvůli koronaviru má teď k dispozici krajská záchranka. Všechny zaměstnance, kteří o to projevili zájem, teď očkují druhou dávkou vakcíny. V tomto týdnu už bude proočkovaných kolem 70 procent zaměstnanců. U všech se už projevuje únava. Epidemie trvá dlouho. Záchranářům zkomplikovala práci, musejí používat ochranné pomůcky a permanentně dezinfikovat. Obtížnější to mají nejen výjezdoví záchranáři, ale i ti, kteří přijímají hovory na dispečinku.

Zdravotnická záchranná služba Libereckého kraje má 330 kmenových zaměstnanců a 70 na dohodu. Teď jsou v pracovní neschopnosti dva s onemocněním Covid-19, jeden je doma v karanténě. Pokud někdo onemocní nebo musí do karantény, řeší to záchranáři relativně rychle stejně jako jindy. „Samozřejmě jsou dny, kdy je situace řešitelná obtížněji. Ale zatím jsme se dokázali rychle a úspěšně vypořádat i se situacemi, kdy se na některé základně objevil větší počet nakažených zdravotníků,“ říká mluvčí krajské záchranky Michael Georgiev.

Záchranářům trochu ubylo cest k dopravním nehodám a úrazům. Výjezdů však bylo výrazně méně jenom loni na jaře. „V tuto chvíli to ovšem není až tak o počtech jako o mnohem větší náročnosti výjezdů,“ popisuje Georgiev. Kvůli koronaviru přibylo výjezdů k interním onemocněním a zejména dušnosti. Virus způsobil i další problémy. Na operační středisko někdy volají vystrašení lidé, kteří spíš než zdravotnickou pomoc potřebují informace.

Michael Georgiev (vpravo).
Termín chřipečka považuji za rouhání, říká mluvčí záchranářů Libereckého kraje

Na tom, že jim život zkomplikovaly ochranné pomůcky, se shodne celá řada záchranářů. „Pracovat v respirátoru a ochranném obleku několik hodin za sebou je vyčerpávající. Hlavně u resuscitací nebo transportů pacientů z vyšších pater, kdy zajišťujeme intenzivní přednemocniční péči,“ líčí mluvčí ústecké krajské záchranky Prokop Voleník. „Lidé nám také často neřeknou, že mají příznaky nebo že byli ve styku s pozitivním. To je přitom důležité vědět, abychom se dokázali připravit,“ dodává ústecký záchranář Jiří Koš.

Když se záchranáři vracejí od transportu covid pozitivního pacienta, zamíří s vozem rovnou do dekontaminačního prostoru. Tam se vysvléknou z „kosmonautského“ a všechno z vozu vydezinfikují. Mají tu i speciální přístroj k likvidaci virů a bakterií. Do sanity vstříkne speciální aerosol, pak ve vozu působí několik desítek minut.

Únava, která na záchranáře naplno dolehla koncem minulého roku, trvá i se začátkem toho nového. „Jsme zvyklí pracovat pod tlakem situace s velkým nasazením. Třeba když přijedeme k velké dopravní nehodě. Ale to trvá několik hodin. Epidemie je už s námi skoro rok a ještě nějaký čas bude,“ připomíná Voleník.

Počet výjezdů liberecké krajské záchranky v roce 2020: 60 788. V roce 2019 to bylo 61 672 výjezdů. Loni ubylo cest k dopravním nehodám (bylo jich zhruba o 600 méně než v roce 2019) a úrazům (zhruba o 800 méně). Záchranářům naopak přibylo výjezdů k interním onemocněním a zejména dušnosti.