Je to vlastně zvětšenina, kterou chceme naostro vyzkoušet 8. června na festivalu rekordů v Pelhřimově při výrobě maxitvarůžku," svěřil se Vlastimil Hyška. Zatím probíhá výroba dvoukilových tvarůžků, z nichž jeden má průměr 22 centimetrů v domácí dílně. Hyška čeká, až tvarůžky dozrají, což prozradí charakteristický zápach. Teprve pak bude vědět, jestli je obří Klapačka nejen největší, ale i nejpraktičtější. Tou původní, malou, dokázala zručná pracovnice před více jak 130 lety vyrobit za směnu až 6000 tvarůžků. Od té doby se podle Hyšky říká ,,drž klapačku''.

Obří máselnice

Klapačka, obří forma na tvarůžkyZvětšeninami starých mlékařských nástrojů se Hyškovi zabývají už léta. V roce 2010 si kupříkladu nechali vyrobit obří 291 cm vysokou máselnici ,,tlučku'', do které se vejde 300 litrů smetany. Tu ale ještě v praxi nevyzkoušeli. Je totiž nepraktická.

„Kdybychom ji měli z poloviny naplnit, museli bychom sehnat 150 litrů smetany, což je asi 7 tisíc korun. A tlučku obestavět lešením, kde by alespoň čtyři statní chlapi tahali máslo ven," zdůvodnil Vlastimil Hyška, proč velké máselnici ještě nezačala běžet záruční lhůta. Zatím byl tento nástroj, stejně jako obří forma na 60 kilo másla, zapsána do v české knihy rekordů a kuriozit.

Minimuzeum másla a chleba v Bílém Kostele ale obsahuje nejen podobné rarity, zaměřuje se spíše na původní a historické nástroje, kterými se zpracovávalo mléko a pekl chléb. Na zahradě muzea je k dispozici funkční replika chlebové pece, kterou chtějí manželé vyzkoušet například během dne otevřených dveří, který na léto plánují.

„Stlučeme máslo, upečeme chléb, vyrobíme pár tvarůžků. Myslím, že pro lidi to bude hodně zajímavé," dodává Vlastimil Hyška.