Nejlidnatější liberecké sídliště se pomalu stává lepší adresou, než bylo dříve. Špinavé, kriminalitou sužované místo, kde se nedalo zaparkovat, se díky zvýšené péči města rodí v přívětivější lokalitu.

Rochlici má radnice v merku už pár let, kdy zde běží projekt revitalizace (oživení). V jeho rámci letos došlo k rozšíření parkovacích míst v sídlišti, opraveny byly též povrchy vozovky, chodníků i schodiště. A další úpravy se letos plánují. Nejvýraznější změnou bude stavba více než 80 podélných parkovacích stání po obou stranách dolní části Dobiášovy ulice u Zeleného Údolí.

„Otázku parkování jsem nedávno řešila s občany Rochlice při dnech otevřených dveří, které pořádám. Problémy s parkováním v sídlišti jsou všeobecně známé, a každé další místo obyvatelé vítají," řekla k tématu primátorka Martina Rosenbergová.

Právě parkování patřilo k nejpalčivějším problémům Rochlice posledních 20 let. V 70. letech, kdy bylo sídliště projektováno, se totiž nepočítalo s tím, že každý z obyvatel více než 3 500 bytů bude jednou vlastnit vozidlo. Hledání parkovacího místa tak patří stále k oblíbeným kratochvílím místních lidí.

Nové parkování má podle plánu doplnit také semafor, jež bude řídit dopravu na křižovatce ulic Dobiášova, Krejčího a Pazderkova. Tento návrh projedná srpnová rada města. Zabývat se bude i absencí přechodu pro chodce v Pazderkově ulici směřující do sídliště.

Členové místního osadního výboru rovněž uvítali záměr města zbudovat zde další silniční retardér. Má vyrůst v zatáčce poblíž Mateřské školy Kytička.

„Přes ulici tady v nepřehledném úseku přecházejí rodiče s dětmi, kteří míří do školky. Mimo to jsou v zatáčce umístěné kontejnery, takže pohyb chodců je zde značný a auta tudy jezdí rychleji, než by měla," uvedl Oldřich Jeníček. Zástupci policie jej ujistili, že celá oblast bude brzy pod dohledem bezpečnostních kamer. Že by se z Rochlice skutečně stávalo lepší místo k životu?