„Upozornil jsem pana revizora, že jsem zaměstnancem dopravního podniku, ale zapomněl jsem si průkaz. Občas si úmyslně kupuji lístky, abych sledoval, jak se chovají, ale ten den jsem jel tramvají se synem, kterého jsem si posadil na klín, tak jsem na lístek zapomněl. Revizor mi to nevěřil a odmítl si mou totožnost telefonicky ověřit, což bych považoval za lidský krok, ale nevadí," vysvětlil Roman Šotola a dodává, že pokutu 40 korun zaplatil jako každý jiný.

Nafouknutá kauza

„Média situaci nafoukla. Neproběhlo to, tak jak se všude píše. Chování obou stran bylo korektní, k urážkám nedošlo. Bohužel nevím, jak vypadají všichni mí nadřízení," řekl revizor Evžen Nýdrle, který politikovi pokutu udělil.

Předseda představenstva popřel, že by ho revizor urazil. Nejsou mu však příjemné soudy o jeho vzhledu. Revizor posléze řediteli podniku sdělil, že Roman Šotola nesplňoval jeho představy o členovi představenstva, a proto mu nevěřil.

„Jeho představu považuji za povrchní hledisko a myslím si, že nemá právo cestující hodnotit podle vzhledu. Spíše mě v souvislosti s tím napadá, jak se revizoři chovají k běžným cestujícím," zamyslel se Šotola. 

Od roku 2010 kontrolují namátkově práci revizorů jejich kolegové z jiných měst. Šotola by se prý po Novém roce takové kontroly zúčastnil klidně 
i za přítomnosti médií.
„Z našeho pohledu se revizor nedopustil žádného pochybení a postupoval v souladu s pracovní náplní. Revizoři to nemají jednoduché. Cestující se k nim nechovají vždy slušně, v některých případech jsou i agresivní," zastala se revizorů tisková mluvčí DPMLJ Martina Poršová.

Podle ní není neobvyklá ani výše pokuty. „Zapomenutá kartička s předplaceným jízdným vyjde pasažéra pouze na čtyřicet korun," uvedla tisková mluvčí dopravního podniku Martina Poršová.

Černý pasažér, který nevlastní žádný cestovní doklad, ani zapomenutou předplacenou kartu doma, zaplatí 600 Kč. „Pokutu jsem samozřejmě už dostal. Stane se to každému, ať už z nepozornosti nebo že to člověk prostě riskne. Docela mě těší, že dopravní podnik nedělá výjimky a pokutuje i vlastního zaměstnance," řekl cestující Robert Mánek 
z Liberce.

Pokuty:zapomenutá karta 40 Kč, bez jízdenky na místě nebo do 5 dnů 600 Kč, bez jízdenky po měsíci 1000 Kč