Dnes bouda funguje jako útulna, tedy přístřeší před nepřízní počasí. Od jara do podzimu si zde mohou návštěvníci načepovat pivo a limonádu, uvařit čaj nebo ugrilovat klobásu. Sami, tady obsluha není. Lidé kvitují, že otevřeno je i za špatného počasí. „Vzhledem k mizernému počasí a minimu turistů jsme ani neočekávali, že bude otevřeno. Velmi příjemné překvapení, skvělá grilovaná klobása i samotočené pivo,“ pochválil Zdeněk Šťastný.

Podobné občerstvení najdou i návštěvníci Jizerské magistrály, což je rozsáhlá soustava lyžařských turistických tras po Jizerských horách. U Kořenova stojí kiosek Promenáda, který je znám neortodoxním přístupem k zákazníkům. „Lidé u nás zaplatí, kolik uznají za vhodné. Když jsme počítali, kolik bychom vydělali při pevných cenách, nevyšli jsme nějak zle,“ pousmál se provozovatel kiosku Miroslav Hollmann.

V zimě a v létě tu na turisty čeká obsluha, nabídne teplé nápoje, sušenky, jedním z gastronomických vrcholů je párek v rohlíku. Kiosek je velmi oblíben. „Ceny si určuje zákazník, super nápad, vesměs zaplatíte více a rádi. Pivo a nanuky výborné,“ přidal maximální počet hvězdiček Petr Hlaveš.

I tak si musí provozovatel mimo sezónu vydělávat jinou činností. „Ale vždy se na sezónu těším. To místo má své kouzlo. Ale nestát na magistrále, asi by už nebylo,“ doplnil Hollmann.

Domácí kuchyně

Druhým nejvýše postaveným podnikem z Libereckého kraje je v žebříčku Hospoda u nás. Tu najdou zájemci ve vesnici Dolní Světlá, části obce Mařenice, na úpatí Lužických hor. „Snažíme se hosty uspokojit především domácí kuchyní. Což podtrhuje příjemné domácí prostředí s trochou nadsázky v retro stylu. A to vše je zasazeno mezi domácí a jiná zvířata na malé farmě,“ popsala majitelka Erna Procházková. Na jídelním lístku figuruje nejen smažený sýr, ale třeba i jelení guláš nebo pečené králičí stehno.

Vyhledávanou restaurací je v Libereckém kraji i rodinná Restaurace Z (nebo-li Zetko) v Harrachově. „S dcerou jsme si tady daly tak skvěle připravenou panenku se sýrovou omáčkou, že jsme se na ni během pobytu v Harrachově ještě dvakrát vrátily. Obsluha úžasná,“ sdělila návštěvnice Markéta Jirků.

Oblíbené jsou samozřejmě i restaurace, které ve zveřejněném žebříčku nefigurují. A jsou mnohdy levnější. Třeba ve Smržovce funguje Jídelna u Bobše, která každý den nabízí domácí kuchyni. „Chodím sem každý den na oběd. Výborné jídlo, příjemné a čisté prostředí, skvělá obsluha,“ popsal Tomáš Janoušek.

Podobný styl, tedy otevřeno jen ve všední dny přes obědy, vyznává i provozovatel restaurace Sport v železnobrodské sokolovně Jan Janík. „Vaříme v podstatě jen hotovky, snažíme se udržet ceny v rozumné výši. Na obědy míváme plno,“ popsal.

Spokojeni jsou i zákazníci, na obědy se tady stavují jak úředníci z místní radnice, tak dělníci z okolí. „Každý den mají pár jídel, vždy se dá něco vybrat,“ přiblížil muž v montérkách.

Na Českolipsku je oblíbená restaurace Střelák v České Lípě, restaurace a penzion Stará Lípa, v Novém Boru Štěstí nebo La Picollina. Navštěvovaná je jídelna Coolman v Novém Boru nebo bistro U Kozla v centru České Lípy. Dobrou a relativně levnou restaurací je podle recenzí i U Nováků v Dubé. V Liberci jsou hodně populární jídelny společnosti Bláha catering. 

Nejoblíbenější restaurace v libereckém kraji dle mapy.cz a firmy.cz

V první 50
Občerstvení Krömerova bouda, Albrechtice v Jizerských horách
Hospoda U Nás, Mařenice
Občerstvení Promenáda, Kořenov
Restaurace Z, Harrachov
Amantis Vital Sport hotel, Desná
Pivovarská restaurace – Zámecký šenk, Svijany

a dále:
Hostinec Na Ploužnici, Lomnice nad Popelkou
Lesní hospůdka Na Skalce, Blíževedly
Stánek Maliník, Bedřichov
Horská stanice Knajpa, Hejnice

close Poděkujte hasičům info Zdroj: Grafik redakce zoom_in Poděkujte hasičům