Stav ohrožení na Smědé vyhlásili ve čtvrtek v 18:00, řeka kulminovala na 266 centimetrech zhruba o dvě hodiny později. Od té doby klesá.

Třetí povodňový stupeň platil ještě večer také na Jizeře v Jablonci nad Jizerou i tam už se podle informací z Českého hydrometeorologického ústavu (ČHMÚ) řeka vrátila do normálu, stejně jako Lužické Nisa v Liberci a Jizera v Železném Brodě a Dolní Sytové, kde byly večer hladiny na prvním stupni. "Všechny jednotky se už v noci vrátily domů, hasiči stále zůstávají jen v Černousích," uvedl operační důstojník libereckých hasičů. Podle geoportálu Libereckého kraje je totiž hladina Smědé v Černousích a Boleslavi vzedmutá.

Frýdlantští hasiči byli v době nejrychlejšího stoupání hladiny Smědé připraveni zasáhnout a pomoci. "Sbor dobrovolných hasičů Frýdlant držel od čtvrté hodiny odpolední pohotovost. Od Povodí Labe jsme totiž měli informaci, že v případě nočního vydatného deště už nebude území schopno vzhledem k nasycenosti vodu pobrat a na některých místech toku hrozí vylití řeky. Byli jsme proto připraveni zasáhnout v ohrožených nejnižších částech Frýdlantu, jako je oblast Tovární ulice nebo okolí Řasnice. Hasiči měli připraveny pytle s pískem a vyčkávali. Nakonec ale déšť ve večerních hodinách ustal a jejich pomoci tak nebylo třeba," říká starosta Frýdlantu Dan Ramzer. Pohotovost byla proto kolem 22.00 hodin rozpuštěna. "Byli jsme případně připraveni pomoci i na dolním toku Smědé ve Višňové nebo v Černousích. Nakonec to ale ani tam nebylo potřeba," uzavírá starosta města.

Zvednutí hladin způsobil intenzivní a vytrvalý déšť hlavně v Jizerských horách a Krkonoších. Hasiči v Libereckém kraji vyjížděli během čtvrtka k více než 60 událostem, většinou šlo o popadané stromy a automobilové nehody. "V noci jsme měli jediný výjezd ke spadlému stromu u Benešova u Semil," doplnil operační. V Libereckém kraji spadlo v minulých dvou dnech místy přes 100 litrů srážek na metr čtvereční, ve čtvrtek večer se už situace uklidnila a v noci a ráno se jen místy objevuje slabý déšť.
Na jihu Čech se ve čtvrtek ráno zvedla hladina řeky Blanice, první povodňový stupeň dosáhly také Vsetínská Bečva ve Velkých Karlovicích a Ondřejnice v Kozlovicích na Frýdecko-Místecku. Hladiny ale postupně klesaly a stav bdělosti byl na těchto tocích zrušen.

ČTĚTE TAKÉ: CO SE DĚLO VČERA