Kdo si chtěl protáhnout po silvestrovské noci tělo a trochu si vyčistit hlavu, mohl v neděli na Ještědu. Organizátoři z TJ Lokomotiva Liberec připravili pro všechny milovníky turistiky Novoroční výstup na Ještěd.

Poprvé čtyřkilometrovou trasou stoupalo i 12 místních kardiaků, kteří brali pochod jako vítanou léčebnou kúru. K tomu si na vrcholku hory dali už desátým rokem sraz vojenští veteráni, parašutisté.

„Novoroční výstup jsme si vymysleli v roce 1976 jako propagaci zdravého životního stylu. Na startu prvního ročníku se sešlo 93 lidí. Za několik dalších roků jejich počet narostl do stovek,“ prozradil za organizátory Bořivoj Pohl. „V posledních letech míváme průměrnou účast kolem devíti set turistů,“ dodal.

Letos se konal už 37. ročník pochodu. Poprvé zde organizátoři vybírali zápisné, symbolickou desetikorunu. Akci i letos podpořilo město Liberec i Liberecký kraj.

Výstup věnovali organizátoři nedávno zemřelému tvůrci vysílače a hotelu Ještěd, architektu Karlu Hubáčkovi. Proto očekávali, že letošní účast bude rekordní. „Rekord drží rok 2001, kdy se lámalo tisíciletí. Tehdy jsme měli 1 512 účastníků. Letos jich šlo 1 175, což je také dost,“ dodal Pohl.