Důvodem je změna vedení přeložky vodovodu, kterou si vyžádaly Severočeské vodovody a kanalizace (SČVK).

Až do doby realizace přeložky musela být proto stavba přerušena, řekl vratislavický místostarosta Vladimír Braun (ODS).

Obava o evropské dotace

Opozice se ale obává toho, že obec může přijít o evropskou dotaci, kterou na projekt dostala.

Rekonstrukce sokolovny začala loni v květnu. Objekt z roku 1884 už nevyhovoval moderním nárokům, a tak se radnice rozhodla ho zmodernizovat a rozšířit.

Akce přijde na 21 milionů korun, městský obvod však zaplatí jen malou část, 85 procent získaly Vratislavice z evropských fondů.

Na stavbu by měla letos navázat i rekonstrukce sousedního fotbalového hřiště, která přijde na zhruba stejné peníze. Vratislavice už vypsaly veřejnou soutěž na dodavatele. I tento projekt uspěl z žádostí o dotaci z evropských fondů.

Černá stavba?

„Stavba sokolovny byla sice 27. listopadu oficiálně zastavena, ale neoficiálně se tam podle našich informací staví dál," řekl bývalý starosta, dnes opoziční zastupitel Lukáš Pohanka (Starostové pro Liberecký kraj). Nebylo by na tom podle něj nic špatného, kdyby kvůli tomu Vratislavicím nehrozila ztráta kompletní dotace a také napadení regulérnosti soutěže od neúspěšných uchazečů o tuto zakázku. „Jednou ze zásadních podmínek ve výběrovém řízení bylo dokončení díla do 34 týdnů od předání stavby," vysvětlil. Za každý den prodlení by měl dodavatel zaplatit 10.000 korun.

Podle místostarosty Brauna však není vina za průtahy na straně dodavatele. „V průběhu stavby vyvstala nutnost změnit vedení přeložky vodovodu, protože současně s rekonstrukcí sokolovny se připravuje i rekonstrukce fotbalového hřiště v sousedství," řekl. Bez této změny by SČVK nedaly souhlas s rekonstrukcí hřiště, nebo by bylo nutné vodovod znovu přeložit.

„Zbytečně bychom utratili 400.000 korun, a navíc by celá část Vratislavic od sokolovny až na sídliště zůstala nejméně půl dne bez vody," dodal místostarosta. Přerušení stavby bylo podle Brauna jedinou možností, jak celý problém vyřešit. Práce na sokolovně se podle místostarosty zastavily, dodavatel za ni však dál nese zodpovědnost a zajišťuje i její ostrahu.

O pokračování stavebních prací radnice informace nemá. Na stavbě se sice podle Brauna objevil bagr, který ale zahrnoval zeminou vodovodní trubku, aby nezamrzla. „Ohledně jiné stavební činnosti na stavbě jsme požádali o vysvětlení dodavatele stavby," řekl. Odpověď však zatím radnice nedostala.