V horním úseku řeky bude odstraněna poslední bariéra, která brání migraci ryb. ČTK to v sobotu řekl ředitel Nadace pro záchranu a obnovu Jizerských hor Ondřej Petrovský. Nadace evropský projekt připravila ve spolupráci se Společností pro Jizerské hory.

Řeka byla dosud neprostupná pro pstruhy potoční a siveny americké v horním úseku nedaleko chaty Smědava. Bude rozebráno 150 metrů původního vydlážděného koryta a dvou stupňů, které nebyly schopné ryby překonat. Nahradí je balvanitý skluz s průtočnými tůněmi. Stavba naváže na opravenou stanici, kde Český hydrometeorologický úřad měří průtoky vody.

Doba prací bude záviset na klimatických podmínkách, které jsou v Jizerských horách nepředvídatelné. „Loni se dalo pracovat do prosince, předloni už byla zima v říjnu. Rádi bychom ale vše stihli ještě v letošním roce. Pokud však zima přijde moc brzy, posuneme dokončení na jaro roku příštího," poznamenal Petrovský.

Z evropské dotace se zaplatí 90 procent nákladů, půl milionu korun bude muset uhradit nadace. „Věřím, že nám pomohou místní společnosti, ale obrátíme se i na velké potenciální dárce s celorepublikovou působností," dodal Petrovský.

Je to třetí velký projekt, který nyní společně realizují nadace a Společnosti pro Jizerské hory. V rámci prvního bude vysazeno 90.000 sazenic původních druhů dřevin do tří jizerskohorských biocenter. Při dalším projektu se zaměřují na obnovu devíti turisticky atraktivních míst v Jizerských horách.