Liberečané se na začátku října mohli vyjádřit k pěti otázkám, které se týkaly MHD zdarma pro studenty a seniory, nákupu libereckého zámku, regulace hazardu, obnovy lesního amfiteátru a nákupu hráze Veseckého rybníka.

Referendum inicioval přípravný výbor okolo hnutí Změna pro Liberec, více než třetina ze shromážděných 8 652 podpisů ale byla neplatná. Magistrát proto přípravný výbor vyzval, aby podpisy doplnil, nedodal mu ale jejich seznam.

Přípravný výbor se vzápětí obrátil na soud, který nejprve rozhodl, že podpisů sice nepředložil dost, nedostal ale šanci chybu napravit a na návrh je tak potřeba pohlížet jako na bezvadný. Druhým rozhodnutím pak referendum vyhlásil.

U vybraných volebních místností lákají k účasti v referendu lidé s poutači. Zákon přitom nejspíš neporušují, agitace je zakázaná pouze u voleb, nikoli u místního referenda.
Liberecké referendum je neplatné, provázely ho kontroverze

Magistrát se kvůli tomu obrátil na Nejvyšší správní soud. V březnu, jak Deník už informoval, soud zrušil první rozhodnutí o bezvadnosti. Nyní zrušil i samotné vyhlášení referenda.

Ani tentokrát se soud nezabýval tím, zda bylo dodáno dostatečné množství podpisů, nýbrž tím, že návrh na vyhlášení referenda nedostali šanci projednat zastupitelé. Teprve poté, co by zastupitelé referendum nevyhlásili, se měl přípravný výbor obrátit na soud.

„Krajský soud se dopustil vady řízení, neboť meritorně posuzoval předčasný návrh. Za této situace je Nejvyšší správní soud povinen rozsudek krajského soudu zrušit a namísto něj učinit, co měl učinit on, tedy odmítnout návrh jako předčasný,“ stojí v aktuálním rozhodnutí soudu.

V Liberci se natáčí film o Freudovi.
V Liberci se natáčí seriál o Siegmundu Freudovi. Ztvární ho herec Robert Finster

Absurdní je, že referendum v říjnu skutečně proběhlo. Kvůli nízké účasti ale bylo neplatné. Kdyby k němu ale dorazilo dostatečné množství, tedy 35 procent libereckých voličů, rozhodnutí, která by z referenda vzešla, by se nyní zřejmě musela revidovat.

Náhrada škody

Proti rozhodnutí Nejvyššího správního soudu už není odvolání a rozhodnutí je tak definitivní. Celá věc ale i přesto stále není u konce. „Nyní budeme požadovat náhradu škody, která vznikla vadnými rozsudky krajského soudu. Náhradu město vyčíslilo na 1,8 milionu korun,“ upozornila mluvčí magistrátu Jana Kodymová.

Důvod? Město totiž vloni muselo narychlo zajistit přes osmdesát volebních místností i s vybavením, zaplatit tisk volebních lístků či odměny 360 volebním komisařům.