O prodeji letiště nebo třeba technických služeb si mají rozhodnout Liberečané. Alespoň to žádá Změna pro Liberec, která se rozhodla uspořádat místní referendum. O tom, zda skutečně proběhne, bude rozhodovat veřejnost.

„Nejdříve musíme nasbírat podpisy, aby se vůbec mohlo rozhodovat," sdělil zastupitel Jan Korytář (ZpL).

Záměr referenda musí podpořit minimálně 8 100 občanů Liberce. Přípravný výbor potom předá návrh zastupitelstvu. Stihnout to musí do toho březnového, kdy se má projednávat právě prodej letiště. Tehdy už budou známé i nabídky od zájemců o koupi letiště. Teprve pak může být vypsáno referendum.

Místní referendum

- Vypsání referenda musí svým podpisem podpořit minimálně 8 100 občanů

- Sběr podpisů začal ve středu 13. února

- Samotné referendum je platné jen za účasti 35 procent a více voličů

- Většinová účast potvrzuje závaznost referenda. Musí to být zároveň více jak 25 procent voličů

„Nechceme koukat, jak je rozprodáván městský majetek a město se dostává do horší a horší situace," doplnil Jan Korytář. Toho k nápadu postrčilo několik úspěšných referend v Plzni nebo Praze.

Zastoupení ve výboru místního referenda bude mít po dvou členech Změna pro Liberec, Zelení a nestraníci.

Město podle Změny nechává veřejnost rozhodovat v méně důležitých věcech. O podstatných rozhoduje samo.

„Vedení města rozpoutalo velkou veřejnou diskuzi k tomu, zda na fasádě domu ponechá holubici. V základních otázkách, jako je třeba privatizace majetku, názor občanů město nezajímá," míní zastupitelka Zuzana Tachovská (ZpL).

Dobrovolníci začnou podpisy sbírat hned. Referendum by bylo platné pouze tehdy, pokud by se ho zúčastnilo alespoň 35 procent voličů. O závaznosti referenda by pak muselo rozhodnout 20 tisíc občanů města.

Proti nápadu na uspořádaní referenda není ani primátorka města. „Místní referendum je legitimním prostředkem k vyjádření vůle občanů. Pokud splní všechny zákonné náležitosti a vyjádří se k záměru prodejů letiště a technických služeb dostatečný počet občanů, budeme se výsledkem referenda samozřejmě zabývat," sdělila Deníku primátorka Martina Rosenbergová (ČSSD).

Skeptičtěji se k záměru Změny staví náměstek pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům).

„Majetkoprávními operacemi musíme vyřešit staré dluhy, které město zdědilo po předchozí vládě. Neumím si představit, kdyby v referendu lidé prodej letiště a technických služeb odmítli, z čeho bychom potřebné finanční prostředky sehnali. Záměr prodejů schválilo zastupitelstvo a prodej je už zahrnutý v rozpočtu," poznamenal závěrem Šolc.