Logo Libereckého kraje.Zdroj: Liberecký krajDomov důchodců Český Dub poskytuje dvě sociální služby: Domov se zvláštním režimem a Domov pro seniory. V prvním jmenovaném se zaměřují na komplexní péči o osoby s Alzheimerovou chorobou v různém stádiu. V Domově pro seniory zase pečují o osoby s omezenou hybností. „Na mé práce mě baví každodenní výzvy a kontakt s lidmi,“ podotkl ředitel českodubského domova Radim Pochop.

Čím se u vás klienti mohou zabavit?
Přímo v domově organizujeme různá vystoupení, taneční terapii pro seniory, výlety po okolí. Průběžně probíhají na odděleních aktivizační činnosti zaměřené na posílení jemné motoriky. Při hezkém počasí klienti využívají pro pobyt venku naši zahradu a zámecký park.

Sídlíte v areálu zámku, že?
Má to svá pozitiva i negativa. Pozitivní je příjemná atmosféra interiérů, velkorysé prostory pro společenské akce či okolí a zámecký park. Negativem je nemožnost nabídnout více jednolůžkových pokojů. S ohledem na památkovou ochranu nemůžeme měnit dispozice.

Co patří mezi hlavní náplň práce ředitele domova?
Veškeré činnosti odpovídající vedení organizace s více než 70 zaměstnanci. Spoluvymýšlení koncepce péče, kontrola péče, zajišťování financí na provoz, spolupráce na programech pro klienty, kontakt s rodinami a další.

Co máte na své práci nejraději?
Její pestrost, neustále řešíme nové problémy a každodenní výzvy. Mám rád také kontakt s lidmi.

Jak hodnotíte aktuální situaci kolem koronaviru?
Po zlepšení v průběhu léta se situace zhoršuje. Nejtěžší je dodržování všech preventivních opatření a především nejistota, pocit zodpovědnosti o zdraví klientů a zaměstnanců. Těžké je zejména to, že nemáme jasnou vidinu toho, kdy ohrožení skončí. Kupodivu většina klientů ale zvládá situaci velmi dobře.