Notnou dávkou trpělivosti se musí obrnit řidiči na Frýdlantsku. Už po Velikonocích se totiž uzavřou dva úseky silnice druhé třídy vedoucí z Frýdlantu na Bílý Potok. První je ve Frýdlantu, druhý v sousední Raspenavě.

Části silnice zavřou po Velikonocích

Silnice byla poškozena při ničivých povodních v roce 2010. „Ve velké míře na ní byly poškozeny nebo zcela odplaveny zdi sousedící s řekou Smědá, zídky, části vozovky, krajnice a na mnoha místech bylo podemleto silniční těleso,“ popsal škody krajský radní Vladimír Mastník.

Část už se podařilo opravit. „Na konci minulého roku se otevřel zhruba tři sta metrů dlouhý úsek pod zámkem ve Frýdlantu a opraven byl i most na Raspenavu v bezprostřední blízkosti. Teď nás čekají další práce,“ řekl Deníku vedoucí investičního oddělení Krajské správy silnic Libereckého kraje Martin Čáp.

Tentokrát se dotknou delšího úseku, více než sedm a půl kilometru dlouhého. „V první fázi se uzavře silnice od Penny marketu ve Frýdlantu až k nově opravené silnici pod zámkem. A ve stejný čas se zavře 
i úsek od benzínové pumpy 
v Raspenavě po křižovatku, která vede na Lužec,“ vysvětluje Čáp. Silnice se podle něj uzavřou po Velikonocích, zatím se počítá, že k tomu dojde 22. dubna.

Práce mají trvat až do září příštího roku a během této doby se obnoví i silnice uvnitř Raspenavy. Tam, kde zatím není hotová, protože i tam už se zhruba půlkilometrový úsek u kostela opravuje. Celkem mají práce přijít na 245 a půl milionu korun i s daní.

Řidiči se na rok a půl dlouhou uzavírku připravují už teď. „Už jsem pomalu zvyklý, že to přes Raspenavu nejde hladce. Teď ale počítám, že to bude ještě horší. Čekám ráno 
a odpoledne ve špičce zdržení a také to, že auto dostane zabrat. Protože objížďka třeba ulicí Luhovou, ta je jen pro silné povahy. Samá díra a výmol, ačkoli se Raspenava snaží tuhle silnici opravovat,“ říká například Libor Štrom, který přes Raspenavu jezdí denně.

Místní budou k objíždění využívat okolní silnice, pro ostatní a nákladní dopravu jsou v případě Raspenavy připravené objížďky přes Nové Město pod Smrkem, v případě Frýdlantu kolem zámku.