„Kolem spálených a rozstřílených aut jsme rozmístili panely, na nichž si zájemci přečtou příběh rodiny, která auto vlastnila. Každý vystavený vrak má dotykový ovladač, jehož stlačením se spustí audio příběh z Ukrajiny. Jedná se o dramatické osudy lidí, kterým se takřka zázrakem podařilo dostat se z ruského obklíčení. Jejich domy a auta byla však zdemolována ruskými okupanty,” popsala výstavu mluvčí organizace Post Bellum Kristýna Bardová.

Jedním z vystavených exponátů je vůz značky Chevrolet Captiva, který vlastnili manželé Juri a Jana. Žili spolu s pětiletou dcerou Sašou v panelovém domě v Irpini. Auto si koupili v roce 2014 krátce po svatbě. Manželce a dceři se podařilo dostat do evakuačního vlaku. „Můj manžel Juri stál na konci chumlu lidí. Jediné, co mi dodalo trochu klidu, bylo, že jsem s ním navázala oční kontakt a přečetla ze rtů: Všechno bude v pořádku. Cítila jsem, že se možná vidíme naposledy,“ napsala Jana Paměti národa.

Vedoucí Intervenčního centra Liberec Alena Ježková.
Pozor na kruté syny. Oběti domácího násilí jsou i senioři, potvrzuje odbornice

Podle ředitele organizace právě 24. únor otočil tisícům rodin v Buči, Hostomelu a Irpini život vzhůru nohama. Lidé přišli o dům, vybavení, doklady, mnohdy na poslední chvíli si zachránili životy. „Moc si přeji, aby tato putovní výstava o Ukrajině, o tomto obrovském ruském bezpráví a zločinech, ukazující na zdemolovaných autech zparchantělost války, zasáhla tisíce spoluobčanů a udržela vůli Čechů pomáhat a stát na straně přepadené Ukrajiny,” zdůraznil Mikuláš Kroupa s tím, že sami Češi mají historickou zkušenost s okupací ruskými vojáky. „Naše pomoc, mezi niž zahrnujeme také upozorňování na stále trvající konflikt prostřednictvím této výstavy, je i vzkazem ruským velitelům, že my Češi nezapomínáme,“ doplnil.

Výběr místa pro konání výstavy není nahodilý, protože Technická univerzita v Liberci (TUL) v minulosti opakovaně projevila solidaritu s Ukrajinci po vypuknutí války. Podle rektora Miroslava Brzeziny vraky automobilů výmluvně poukazují na utrpení, které každý den už rok zažívají lidé na Ukrajině. „Krvavý konflikt na Ukrajině je dlouhý, a tím obtížněji se bude hledat oběma stranám cesta ke společnému jednání, ale i tak doufám, že k ukončení konfliktu a nalezení míru cestou jednání dojde již brzy a že nebudou muset další rok přibývat podobná torza aut, měst a lidských osudů,“ řekl Brzezina.

V tomto akademickém roce začalo na liberecké univerzitě studovat 46 studentek a studentů, kteří uprchli z Ukrajiny a jsou v režimu dočasné ochrany. Zajistili jim také jazykový kurz češtiny tak, aby mohli studovat v českých studijních programech. Celkem akademický rok 2022/2023 začali se skoro stovkou ukrajinských studentek a studentů.