Umělecké práce, které vznikly na loňském Sympoziu uměleckoprůmyslových škol v Libereckém kraji, dostaly papírovou podobu. Katalog na více než sto stranách zachycuje všechna díla i doprovodný program akce. Je také ke stažení zdarma na stránkách kraje.

Obrazová publikace dokumentuje 78 děl, které vytvořili studenti uměleckých škol z Libereckého kraje, Německa, Polska a Slovenska. „Publikace poslouží nejen jako hezká vzpomínka pro všechny účastníky akce, ale i k lepší propagaci uměleckých středních škol Libereckého kraje,“ uvedla mluvčí libereckého krajského úřadu Andrea Fulková. Jak dodala, katalog k pátému ročníku sympozia s tématem Horizonty ukazuje, jak jednotlivé umělecké počiny vznikaly v šestnácti dílnách šesti uměleckořemeslných škol v kraji.

Giorgio de Chirico: Piazza d´Italia, 1971. Sbírka H. Klewana.
Hvězdy světového umění dorazí do Oblastní galerie: Picasso, Giacomet a další

„Publikace zachycuje celý průběh sympozia od jeho slavnostního zahájení v Železném Brodě, práci studentů v jednotlivých dílnách, doprovodný program až po jeho zakončení a vyhlášení nejlepších děl,“ uvedl náměstek hejtmana pro školství Petr Tulpa.

VÝHODA? MÁLO ČASU

Mezi oceněnými byli i žáci uměleckých škol z Nového Boru a Kamenického Šenova. „Největší zkušenost byla, že jsme na to měli málo času. Tvořila jsem z ohýbaného skla, a to v peci trvá několik hodin. Kdyby se to nepovedlo na poprvé, tak jsem neměla co předvést,“ řekla studentka z novoborské sklářské školy Tereza Hanykýřová. Za zpracování plochého skla získala cenu patrona.

Sympozium se konalo v září loňského roku ve spolupráci s významnými firmami v regionu. Vystavená díla mohli návštěvníci vidět na závěr minulého roku v Severočeském muzeu v Liberci. Mezi využité techniky při realizaci děl patřilo mimo jiné zpracování plochého skla, broušení, rytí a malba skla nebo tvorba oděvních doplňků a rytí kovů.

Pavlína Černá