„Táto, už to nedávám. Bez mojí mámy ten můj život za nic nestojí, nebaví mě žít.“ Dopisem plným zoufalství začíná jednoho listopadového odpoledne pátrací akce, dalo by se říct jako každá jiná. Tahle je ale trošku jiná. Pohřešuje se teprve 13letá dívka, která navíc přišla o mámu. Na tom, že se dívka nakonec v pořádku vrátila domů, měl zásluhu především policista Vladimír Koppa z oddělení služební kynologie v České Lípě. Před pár dny převzal ocenění Psovod roku 2017.

„DÁVEJ POZOR NA MALÉ SESTRY“

Za nalezení 13leté dívky i za výborné výsledky v průběhu celého roku získal českolipský policejní kynolog Vladimír Koppa titul Psovod roku Libereckého kraje. Slavnostní akt se konal v policejním zařízení v obci Černousy.Zdroj: PČRDo pátrání vyráží psovod se svým kolegou kolem půl páté odpoledne. Dívka se však postrádá od samého rána. Kolem druhé volá otci třídní učitel, že nebyla celý den ve škole.

Později pak otec doma nachází dopis, ve kterém se s ním jeho dcera loučí a prosí jej, aby dával pozor na malé sestry. „Já vím, že mi je teprve 13 let. Ale už jsem psychicky úplně na dně. Od té doby, co tu není máma, tak jak se měním. Víš, proč se řežu? Protože není den, není ani vteřina, kdybych na ni, na moji mámu, nemyslela. Když jsem se ale řezala, tak jsi mně neměl nadávat. Neměl jsi mě bít,“ stojí mimo jiné v dopise.

Otec si dopis několikrát čte, srovnává myšlenky, vyhodnocuje danou situaci. Po chvíli vytáčí linku 158. Psovod vyráží prověřit dvě místa, kde by se mohla dívka podle získaných informací pohybovat. Bez úspěchu. Krátce po půl sedmé večer přichází další informace o možném pohybu pohřešované. Psovod danou lokalitu prověřuje, výsledek opět negativní. A čas běží.

VYRAZIL PÁTRAT NA ŠPIČÁK

Za nalezení 13leté dívky i za výborné výsledky v průběhu celého roku získal českolipský policejní kynolog Vladimír Koppa titul Psovod roku Libereckého kraje. Slavnostní akt se konal v policejním zařízení v obci Černousy.Zdroj: PČR

„Na základě místní a osobní znalosti se policejní psovod kolem sedmé hodiny rozhoduje propátrat lokalitu Špičák. Vyráží do dané oblasti a krátce před půl osmou hodinou večerní před domem v Jihlavské ulici pátrací akce po pohřešované 13leté dívce s bolavou duší úspěšně končí,“ popisuje policejní mluvčí Vladimíra Šrýtrová.

Vyhlášení již 8. ročníku soutěže Psovod roku proběhlo v Černousech.