Na dobrodružnou záchrannou akci se vypravili hejničtí psovodi až do ukrajinských hor. Pátrali tam totiž po zmizelém pohřešovaném Čechovi. Celá akce však skončila hořce psovodi našli mrtvé tělo.

Čtyři psi záchranáři

Záchranná akce začala 6. března, kdy členové kynologické skupiny Sboru dobrovolných hasičů v Hejnicích obdrželi prosbu o pomoc od rodiny a kamarádů pohřešovaného 29letého Čecha. K tomu se rodina pohřešovaného odhodlala a uchýlila poté, co ukrajinská strana nebyla příliš nakloněna k využití svých záchranných psů. Hejničtí psovodi tak neváhali, důkladně se na celou akci připravili a o dva dny později vyrazili směr Ukrajina.

„Na místo jsme vydali se čtyřmi záchrannými psy. V Praze jsme vyzvedli překladatele a vyřešili základní právní dokumenty. Cesta přes Brno a Bratislavu směřovala k hraničnímu přechodu v Užhorodu," popsal zahájení záchranné akce zástupce velitele kynologů Pavel Morávek, který na Ukrajinu přijel se svým německým ovčákem Atty Duvalmar.

Scéna jako z akčního filmu

Pohřešovaný český návštěvník, který zavítal spolu s pěti dalšími turisty do pohoří Svidovec v Zakarpatské oblasti Ukrajiny, se ztratil již 2. března při skupinovém výstupu. Ostatní ze skupiny byli nalezeni bez zranění druhý den.

Psi z Hejnic slavnými záchranáři.

„Okolo čtvrté hodiny ranní jsme dorazili do Jasině, odkud jsme vyrazili nákladním autem do Dragobratu, lyžařského střediska pod vrcholem Bliznici. Zde nás kontaktovala místní horská služba, která nám poskytla aktuální informace, na jakou oblast se zaměřit," líčí pokračování mise Morávek.

Když záchranná výprava dorazila na stanovené místo, vytvořila se rojnice psovodů v horní pasáži laviny. Po necelé půlhodině jeden ze psů vypátral místo, kde se nalezla stanová tyč. Záchranáři tak mohli upravit směr hledání. Po další necelé půlhodině druhý pes objevil místo, kde záchranáři v metrové hloubce nalezli bezvládné mrtvé tělo pohřešovaného muže.

„Není to veselá činnost hledat pohřešované osoby, ale příbuzným a přátelům přinášíme naději. Některá pátrání však skončí smutně, jako v tomto případě," podotkl velitel výpravy František Schejbal starší.

Psovodi z Hejnic pomáhají už 15 let

Tým psovodů ze Sboru dobrovolných hasičů pomáhá již od roku 2000. Členové zasahovali například při zemětřeseních v Turecku či na Taiwanu.

Psi z Hejnic slavnými záchranáři.

Psovodi jsou připraveni v případě potřeby zasáhnout kdykoliv ve dne i v noci. Záchranní psi nehledají člověka podle jeho pachové stopy zanechané na zemi, ale sbírají lidský pach ze vzduchu, proto mohou být do pátrací akce nasazeni za každého počasí.

Velitel hejnických psovodů František Schejbal zdůrazňuje, že svou pomoc nabízejí bez jakýchkoli finančních nároků.

V nedávných dnech proběhlo jednání s hejtmanem Martinem Půtou na téma možné podpory záchranného sboru v Hejnicích.