„Bone Apetit jsme založili s jednoduchým přáním. Vytvářet ty nejlepší zvířecí pamlsky, jakých jsme jen schopni. Čtyřnozí chlupáči si je zaslouží,“ řekla majitelka obchodu Hana Veselá, která ho založila společně se svou dcerou Denisou před devíti lety. Nejdříve sídlila cukrárna v ulici 5. května, poté se kvůli potřebě větších prostor přestěhovala do Barvířské ulice.
Na nápad péci vlastní pamlsky je přivedla láska ke zvířatům a hlavně zjištění, že není moc kvalitních granulí a pamlsků. Během práce ve zverimexu přišly do kontaktu s novými informacemi o stravování zvířat. „Zcela nás toto téma pohltilo. Navíc jsme zjistily, kolik chyb jsme za ta léta při krmení našich chlupáčů natropily,“ přiblížila Hana Veselá, původní profesí zootechnička.
Pečou pamlsky z masa od českého dodavatele a lepí je konopnou či jablečnou vlákninou. U sucharů, kde je podíl masa, zase používají chia semínka, vejce, žitnou či špaldovou mouku. „Vyhýbáme se surovinám, které zvířatům neprospívají, jako jsou například konzervanty, ochucovadla, cukry, soli nebo další chemické látky. Naopak si vystačíme s čerstvými bylinkami, ať už se jedná o bazalku či kopřivu,“ zdůraznila milovnice zvířat.
Role hlavního ochutnávače se zhostila jejich fenka. Nedávno si pořídily i sušičku masa, díky čemuž ušetří čas a oproti sušení v troubě z masa neodteče šťáva. „Inspirovali nás i samotní zákazníci, kteří si říkali o různé příchutě,“ podotkla Veselá s tím, že používají hlavně hovězí, králičí, krůtí maso, zvěřinu a ryby. Kuřecímu masu se vyhýbají, bývá to nejčastější alergen. Zájemci si mohou koupit buď už hotový balíček s mlskami, nebo si nakombinovat různé příchutě.
Velký dort za 1500 korun
Kromě domácích pamlsků pečou na zakázku narozeninové dorty pro psí parťáky, a to podle chutí oslavence a přání majitele. Dorty mají průměr 12, 18 nebo 24 centimetrů. Korpus je z masa, dort plní paštikou či zeleninou a navrchu je krmný sýr. Nejmenší dort vyjde na přibližně 400 korun, střední se pohybuje od 800 do 900 korun a za dort s největším průměrem zákazník zaplatí přibližně 1500 korun. „Ročně upečeme kolem sta kousků. Nejvíc mě potěší zpětná vazba od lidí, že pejskům dort chutnal,“ svěřila se majitelka pekárny.
Přestože ceny energií a celé řady produktů šly nahoru, majitelce liberecké cukrárny se zatím podařilo vyhnout zdražení. Její produkty zůstaly na stejné cenové hladině, zdražily ale granule od českých výrobců, které v obchodě taktéž nabízí. Podle ní stálí zákazníci vědí, co chtějí, a jsou ochotní si za kvalitu připlatit. „Často říkají, že se ten pes má líp než oni. Raději dopřejí něco jemu než sobě. Zároveň ale vědí, že nekvalitně krmený pes trpí na alergie a má trávící problémy. Nechají pak peníze u veterináře, jeho návštěva stojí i čas a psi z ní mají trauma,“ osvětlila.
Plánů do budoucna mají několik, ať už se jedná o rozšiřování sortimentu nebo účast na blížících se Tatrzích. „Práce mě baví, má smysl. Je to pro mě splněný sen a nedovedu si představit, že bych dělala něco jiného,“ uzavřela Hana Veselá.