Takové atrakce čekají návštěvníky nového libereckého bazénu, o který stavbaři nyní rozšiřují ten současný. Kromě bazénu roste v areálu také 8,5 metrů hluboká potápěčská věž. Ta bude sloužit ke cvičení záchranářům.

Přístup bude bezbariérový

„Nyní jsme asi ve dvou třetinách stavby. Za město jsme spokojení. Stavbařům se daří držet jak termín, tak i cenu celého projektu," podotkl náměstek primátorky pro technickou infrastrukturu Lukáš Martin (ČSSD).

Hlavním investorem projektu Bazén Liberec je město. Nový areál přijde na 140 milionů korun s DPH s tím, že 85 procent nákladů budou hradit evropské dotace z IPRM, zbytek jako spoluúčast zaplatí radnice.

Bazén, který bude mít i bezbariérový přístup, staví firma Syner. Podle jejího mluvčího Ondřeje Paclta první plavce přivítá areál v září.

Nejdřív se napustí jen na zkoušku

„Příští týden provedeme zátopovou zkoušku. To znamená, že ještě neobloženou bazénovou vanu napustíme vodou a budeme kontrolovat její těsnost. Vanu zaplní zhruba 360 kubíků vody," prozradil stavbyvedoucí firmy Syner Jaroslav Čapek.

Propojení nového bazénu se stávajícím areálem by mělo podle mluvčí města Pavlíny Stránské proběhnout bez větších komplikací.

„Omezení bude pro návštěvníky současného areálu po dobu stavby minimální," uvedla Pavlína Stránská.

Stavba nového bazénu odstartovala v srpnu loňského roku. Už 4. září by měla být dokončena.

Jedna stěna bazénu stojí na potoce

Jak upřesnil koordinátor evropských projektů na libereckém magistrátu Michal Vereščák, největší problémy se objevily při zakládání stavby. Například stavbaři zjistili, že je pod povrchem jiné podloží, než s jakým počítal původní projekt.

„Objevili jsme například také, že Jizerský potok leží o metr jinde, než ukazovaly průzkumy. Jedna stěna bazénu tak stojí přímo na potoce. Stavbaři tam museli dát další pilot," podotkl Michal Vereščák. Zahájení stavby také doprovázely dohady, jaký tvar by měla mít potápěčská věž, jestli kruhový nebo obdélníkový. Nakonec vyhrál obdélník.

„Přes problémy s podložím a potokem nepřekročili stavbaři cenu projektu. Dokonce jsme dnes v plusu asi 60 tisíc korun," dodal Michal Vereščák s tím, že k žádným velkým finančním výkyvům a ani vícepracím by nemělo už dojít.

„Předpokládám, že při konečném vyúčtování bude stavba buď dražší nebo levnější maximálně o několik tisícikorun. To je u tak velkého díla úspěch," poznamenal.