Zaměstnanci si tak polepšili v průměru o 858 korun. Vyplývá to z informací Českého statistického úřadu (ČSÚ). Reálně ale průměrná mzda stoupla o 3,2 procenta, spotřebitelské ceny totiž ve stejném období stouply o 0,4 procenta.

Nárůst v Libereckém kraji je pod celorepublikovým průměrem, který byl 3,8 procenta. V Jihočeském kraji průměrná mzda stoupla dokonce o 4,7 procenta. V průměru za celou republiku se v letošním 3. čtvrtletí meziročně zvýšila mzda o 944 Kč na 26.072 korun. Mzdy v Libereckém kraji tak za celostátním průměrem zaostávají o 1689 korun. Nejvyšší jsou nadále v Praze, ve třetím čtvrtletí tam byl průměrný plat 33.167 korun.

Podle Milana Šubrta z Asociace samostatných odborů, která v Libereckém kraji zastupuje zaměstnance zhruba 70 firem, chtějí v příštím roce docílit dalšího růstu platů. Vychází z toho, že se daří automobilovému průmyslu, který je v kraji stěžejním. Uzavřená jsou podle něj jednání asi ve třetině firem. "Podařilo se vyjednat nárůst mezi třemi až čtyřmi procenty," řekl Šubrt. Podle něj není snadné přesvědčit manažery, aby platy zaměstnancům zvedly. "Někde musíme hrozit i stávkou," dodal.

Ve srovnání s minulým rokem přibylo v Libereckém kraji zaměstnanců. Jejich počet stoupl o 1,4 procenta na 139.300 zaměstnanců. Za první až třetí čtvrtletí dosáhla průměrná mzda v Libereckém kraji 24.118 korun, meziročně to je nárůst o 838 korun. Spotřebitelské ceny se zvýšily za stejné období o 0,4 procenta, reálně se tak mzda zvýšila o 3,2 procenta.