Jeden traktor s vlečkou a transparentem Chceme rovné dotace. Během chvilky další s nápisem Vláda likviduje české potraviny. Na kabinách nalepená další hesla. Centrem Turnova několikrát projelo deset traktorů zemědělců ze Semilska. Připojili se k celostátní protestní akci, kterou svolala Agrární komora a Zemědělský svaz.

Akce se konala proti změně dotačních pravidel pro léta 2023 až 2027, na kterém se minulý týden shodli zástupci vládní koalice.

Předseda Zemědělského svazu Martin Pýcha uvedl, že po českých silnicích ve čtvrtek jezdily stovky, možná více než tisíc traktorů a další zemědělské techniky. "Stále vyzýváme vládu, aby s námi jednala," dodal.

Poslanec Jan Farský (STAN)
Farský se po tlaku kvůli americkému stipendiu vzdal poslaneckého mandátu

Traktory z osmi velkých zemědělských farem se nejprve sjely v Semilech na ploše u zdejšího vlakového nádraží. Tady dostali řidiče pokyny k protestní jízdě. Aby snížili riziko poničení transparentů, odjížděli ze Semil směrem k Turnovu, aby v Bělé zastavili pro upevnění transparentů. Poté se vydali do Turnova. Tam projížděli městem od kruhového objezdu u zdejšího supermarketu zpět na kruhový objezd nad nemocnicí, tedy cirka kilometrovou trasou, kterou traktory s vlečkami a jeden nakladač absolvovaly několikrát.

„Nechceme naštvat obyvatele, proto jsme si řekli, že bude stačit maximálně deset strojů. Zároveň jsme nechtěli tvořit kolonu, abychom neucpávali silnice. Proto traktory projížděly Turnovem v provozu po jednom,“ přiblížil předseda místní zemědělské společnosti Agrocentrum Jizeran a místopředseda Zemědělského svazu ČR Martin Lev.

Rozhledny v Jizerských horách.
Znáte rozhledny v Jizerských horách? Podívejte se na oblíbené turistické cíle

Lidé si ozdobených traktorů na historickém průtahu Turnovem všímali. „Něco jsem o tom slyšel, ale nevěnoval jsem tomu pozornost. Myslím, že to je vkusná demonstrace,“ poznamenal k projíždějícím traktorům obyvatel Turnova Jaroslav Panák.

Liberecký kraj není zemědělsky orientován, nejvíce větším farem a družstev se nachází právě na Semilsku. „Máme tady zástupce farem a zemědělských podniků, které hospodaří na pozemcích od 600 do 1300 hektarů, výjimkou je lomnický podnik, který má více než 2000 hektarů,“ představil účastníky demonstrace Lev.

Zemědělci ze Semilska argumentují tím, že všechny farmy fungují formou družstev nebo akciových společností. „Nejsme žádní agrobaroni, jak se mnohde objevuje. Nejvyšší podíl ve společnosti se pohybuje někde kolem pěti procent. Nastavený model dotací dožene větší podniky k omezování výroby a možná až k likvidaci zemědělství,“ poznamenal ředitel jednoho ze semilských družstev, který si nepřál být jmenován.

Firma Master CBD pěstuje v tovární budově v Hostinném technické konopí.
Fabrika v Hostinném klonuje konopí ze Švýcarska, pěstuje ho ve velkém

Zemědělci podniků hospodařících na více než 150 hektarech z celé republiky protestovali proti rychlé změně podmínek strategického plánu českého zemědělství do roku 2030. „Na jeho původním návrhu jsme spolupracovali rok a půl. Udělal se nějaký kompromis, se kterým souhlasila drtivá většina zemědělců, ale třeba i ekologů. S příchodem nového ministra zemědělství Mariana Jurečky, během pár dnů a bez konzultace s námi, se ve strategickém plánu změnily základní parametry,“ popsal Lev. Podle jeho slov se se zemědělci nebaví o problému premiér, vláda ani ministr zemědělství.

Zemědělci obhospodařující více než 150 hektarů mají podle nového dotačního návrhu dostávat výrazně nižší dotaci na hektar. Což bylo i dosud, rozdíl má ale výrazně narůst. „Upravený Strategický plán českého zemědělství je zaměřen proti většině zemědělců a ve finále to bude i proti většině spotřebitelů,“ řekl viceprezident Agrární komory ČR Leoš Říha.

„Těm větším bere návrh něco kolem tisícovky korun za hektar. Pro příklad, zemědělec hospodařící na farmě do 150 hektarů, se kterým Jizeran sousedí, dostane podle nového plánu na hektar 6000, Jizeran 2200 korun. No není fér,“ doplnil Lev.

Agrární komora a Zemědělský svaz zastupuje více než 80 procent zemědělců. Asociace soukromého zemědělství, která s nově upraveným plánem souhlasí a o protestech zemědělců mluvila jako o „nátlaku agrobaronů“, se pohybuje zhruba na třetině zemědělské produkce.