Na projektu, který vzešel z architektonické soutěže v roce 2017, se podílí finančně Liberecký kraj i město Liberec. Cílem je vylepšit okolí úřadu i přilehlá místa, která příliš reprezentativní nejsou. „Součástí projektu bude přemostění řeky Nisy, které umožní důstojný vstup do sídla krajského úřadu bez zbytečného obcházení. Zároveň se tím naplní vize autora projektu krajského mrakodrapu Zdeňka Plesníka, jehož projekt v 60. letech 20. století s vybudováním takového mostu počítal,“ informoval hejtman Libereckého kraje Martin Půta.

Zatímco podle Miklíka by stavba krajské části měla začít letos na podzim, město má hotovou dokumentaci k územnímu rozhodnutí a v budoucnu úzce naváže na obnovu okolí krajského úřadu. Město má na starost revitalizaci levého břehu řeky. „Za důležitou považujeme i cyklostezku Odra-Nisa,“ zdůraznil náměstek primátora pro architekturu Jiří Janďourek.

Podoba parkovacího domu a části nového dolního centra Liberce.
Začne proměna dolního centra Liberce. Odstartuje ji stavba stání pro auta

Oba projekty tvoří v terénu logický celek. Zahrnuta je celá plocha parku Na Rybníčku, zpevněné plochy navazující na náplavku a vstup do budovy Krajského úřadu Libereckého kraje, zeleň mezi Domem kultury Liberec a sídlem Chráněné krajinné oblasti Jizerské hory. „Součástí plánu je odstranění lávky přes řeku Nisu, vybudování nové lávky, doplnění veřejného osvětlení a vhodného mobiliáře,“ upřesnil radní Libereckého kraje pro resort hospodářského a regionálního rozvoje Jiří Ulvr.

Liberečané získají možnost sejít až k řece, která bude začleněna do veřejného prostoru. Náplavku budou tvořit schodišťové stupně vhodné k sezení. Vyroste zde nový park i dětské hřiště s herními prvky. „Součástí bude i stánek občerstvení, jedná se o dřevostavbu. Doplňovat ji bude veřejná toaleta,“ přiblížil spoluautor projektu David Pavlišta ze studia re: architekti.

Liberecká náplavka má vzniknout během následujících let v dolním centru  města nedaleko Krajského úřadu, bude se na ní podílet kraj i město.
Pobřežní zeď v Liberci zmizí, ustoupí náplavce

Samotné představení proměny dolního libereckého centra se neobešla bez diskuze. Několik připomínek k celému projektu měl jeden z přítomných, který vidí problém v údržbě parku. „Navíc výhled z náplavky nebude bůh ví jaký. Člověk uvidí nábřežní zeď a nové věžáky, co tu vyrostly,“ řekl na veřejném setkání pan Jaroslav. Oponoval mu Pavlišta, podle které je řeka ve městě něco cenného a v budoucnu bude voda ještě vzácnější. „Mně se to naopak líbí, umím si představit, že se sem půjdu v létě posadit,“ dodal další z návštěvníků.