Důvod je třeba hledat už v nařízení, podle kterého musejí drůbežáři splňovat nové normy na chov nosnic ve větších, takzvaně obohacených klecích. Místo 550 centimetrů čtverečních musejí mít nově v kleci aspoň 750 centimetrů na jednu slepici. Přestavět klece si ale žádá velké investice a čas, což způsobilo, že dodávka vajec byla přechodně zbržděna. Toho využily supermarkety, které cenu vajec jakožto nedostatkového zboží vyšroubovaly nahoru.

„Minulý týden jsme kupovali vajíčka v Jednotě ve Vesci. Za plato 10 vajíček chtěli 65 korun, to se mi opravdu protočily panenky,“ svěřil se místopředseda Regionální agrární rady v Liberci Robert Erlebach.

Jak zdůraznil, konečnou cenu pro spotřebitele netvoří výrobce, nýbrž prodejce. A ti zneužili toho, že českých vajec je málo a ta zahraniční od nosnic v malých klecích se sem dovážet nesmějí.

„Ta astronomická cena vzniká až na konci. A vůbec mě to nepřekvapuje, je to stejný scénář jako s masem nebo mlékem,“ podotkl zemědělec.

Souhlasí s tím i František Novák, místopředseda pro nosnou drůbež Českomoravské drůbežářské unie a zároveň ředitel největší drůbežárny na Liberecku LIDRU v Jablonném v Podještědí.

Drůbežář: Přestavět klece jsme nestačili

„Z vlastní zkušenosti víme, že supermarkety sem dlouho dovážely polská vejce a šroubovaly cenu dolů. Například my jsme jim prodávali jedno vejce se ztrátou 50 halířů. A na tuhle politiku spousta výrobců nepřistoupila a třeba zanikla, takže dnes je Česko, co se dodávky vajec týče, nesoběstačnou zemí,“ vysvětluje Novák důvod nedostatku vajec na trhu.

Nařízení o zvětšení klecí se dotklo i jeho firmy. Z kapacity 85 000 nosnic jich je momentálně v Jablonném asi polovina. „Přestavět všechny klece jsme prostě nestihli. Jakmile to dokončíme, vrátíme se k původní kapacitě slepic a dá se očekávat, že tedy vzroste i produkce vajec,“ předpovídá František Novák.

Česko bylo dříve v produkci soběstačné

Případ vajíček nicméně znovu ukázal na to, jak zrádné může být připravit se o vlastní soběstačnost. V době kolem roku 2004, tedy těsně před vstupem do EU, bylo Česko v produkci vajec zcela soběstačné.

Podle údajů Českomoravské drůbežářské unie se tu vyrábělo zhruba 105 procent spotřeby. Pak ale vlivem levných dovozů začala tuzemská produkce klesat, až se v posledních letech zastavila na stabilním čísle 83procentní soběstačnosti. Jenže kvůli zmiňovaným větším klecím čeští drůbežáři předělávali svoje provozy a naše soběstačnost tak rázem klesla na zhruba 60 procent.

Za normálních okolností se ve velkých drůbežárnách chová kolem 5,2 milionu nosnic. Podle dřívějších odhadů větší klece tento stav snížily až o milion kusů. Z toho pak pramení momentální problémy na pultech.

Obchodníci: Naše marže se nezměnily!

Samotné supermarkety ale vinu na zdražení vajec odmítají. Řetězec obchodů Billa, který prodává jedny z nejdražších vajec v Liberci, po své mluvčí Gabriele Bechynské vzkázal, že aktuálně se jejich cena vyvíjí a mění doslova každý den.

„Je to dáno výkupními cenami od dodavatelů, naše obchodní marže se v posledních týdnech prakticky nezměnily,“ oponuje mluvčí. Negativní cenový vývoj se podle ní netýká vajec nosnic chovaných v halách nebo na farmách, kterých se nová nařízení netýkají.

Vše zhoršili i sami spotřebitelé, kteří ze strachu začali vejce skupovat. A tím podpořili jejich nedostatek.

„Průběžné zásobování a doplňování zboží u nás funguje bez větších problémů. Někteří lidé ale podlehli jisté mediální hysterii,“ potvrzuje mluvčí Penny Marketu David Kolář.