Důvodem bylo trestní stíhání bývalého vlastníka Jana Imlaufa a dalších lidí kvůli podvodu při čerpání evropské dotace. Zrušením usnesení o zajištění nemovitosti padly překážky v dalším postupu ke zpeněžování nemovitostí, konstatuje ve své zprávě insolvenční správkyně Martina Jinochová Matyášová.

Rozsáhlý areál termálních lázní chce insolvenční správkyně prodat v dražbě, kvůli stanovení vyvolávací ceny už zadala zpracování srovnávacího znaleckého posudku. „Prvně stanovená hodnota nemovitostí se z pohledu reálné nabídky a poptávky jeví jako vysoká," vysvětluje správkyně. Znalecký posudek z loňského listopadu stanovil cenu areálu na 93,664 milionu korun. Z toho samo relaxační centrum je v hodnotě bezmála 35 milionů korun, budovu Zámečku, kde je ubytování a restaurace, znalec odhadl na 17,5 milionu.

Společnost Dům pohody, které areál patří, vlastnila do roku 2009 Imlaufova společnost Imstav Group. Lázně jsou od loňského listopadu v konkurzu. Do insolvence je poslal právě bývalý vlastník a jeho firmy. Věřitelům dluží lázně téměř 229 milionů korun. „Všechny pohledávky jakkoli se týkající obviněného Imlaufa byly z přezkumu vyloučeny a soudem odmítnuty," uvedla správkyně. Týká se to podle ní pohledávek uplatňovaných Imlaufem, ale i firmami Imstav EU, IMSTAV Group nebo Družstvo PLP Invest. Největším věřitelem je tak Regionální rada regionu soudržnosti Severovýchod, která požaduje vrácení dotace více než 121 milionů korun.

Termální lázně se v Chrastavě otevřely v roce 2012. Dokončena byla tehdy teprve první etapa s tím, že v další etapě přibude ještě dětský bazén s atrakcemi a sportovní hala, která bude sloužit i kulturním a společenským akcím.

Dokončení areálu mělo stát dalších 120 milionů korun a loni už měl být areál hotov. V plánech do budoucna byl ještě kemp na břehu rybníka. Záměr se však už dokončit nepodařilo, projekt zkomplikoval spor o ovládnutí společnosti. Podnik zatím zůstává v provozu.