Dva roky se v krajském městě hovořilo o tom, že radnice prodá technické služby, přičemž získanými asi sto miliony korun zaplácne díru v rozpočtu.

Dva roky se zaměstnanci stresovali, protože nevěděli, co s nimi bude. Obavám je konec. Zastupitelé na svém čtvrtečním zasedání odhlasovali, že se městská akciovka prodávat nebude.

Bývalý ekonomický náměstek Liberce Jiří Šolc (SLK) pociťuje zklamání a na zastupitelstvu znovu zopakoval, proč o prodej tolik stál.

„Chtěl jsem do rozpočtu získat peníze potřebné na úhradu výdajů ohledně sporu se společností Eltodo, které město vypovědělo nevýhodnou smlouvu (Deník o tom informoval. Město a společnost spravující osvětlení nyní usilují o smír. Ve hře je asi sto milionů korun). Další důvody byly daleko pragmatičtější. Technické služby byly v minulosti zbaveny lukrativních činností, například nakládání s odpady nebo práce s veřejným osvětlením, což potvrdil i audit. Nedařilo se dosáhnout úspor a osobně si myslím, že kdyby město vypisovalo zakázky na volném trhu, rozhodně by ušetřilo," uvedl mimo jiné současný opoziční zastupitel Šolc.

Baxa oponuje

Po jeho argumentech se slova ujal nový a údajně pouze dočasný předseda představenstva TSML a koaliční zastupitel Jaromír Baxa (Změna).

„Důvodů, proč se město rozhodlo udělat definitivní tečku za plánovaným prodejem TSML, je hned několik. Podle našeho názoru Liberec technické služby potřebuje a musím vyvrátit, že by TSML byly pro město finanční přítěží. I přes ztrátové hospodaření v minulých letech se technickým službám dařilo splácet své závazky a snižovat svou zadluženost," tvrdí Baxa.

„Zároveň si myslíme, že technické služby mají na to, aby v budoucnu znovu vykonávaly některé činnosti, které z nich byly vyvedeny, ať se to týká třeba zmiňovaného svozu odpadů nebo správy veřejného osvětlení. Tyto činnosti začaly vykonávat soukromé společnosti nebo firmy s minoritním podílem města, ale pouze společnost stoprocentně vlastněná městem umožní flexibilně měnit podmínky, kontrolovat kvalitu práce, způsob a rozsah prováděných prací. Město může měnit smlouvy a tak dále," dodal Baxa.

Podle Baxy nehrozí ani to, že by se město jako vlastník dostávalo do konfliktu zájmů, že si nedokáže na společnost takzvaně dupnout, aby si vyjednalo lepší podmínky. „Tento střet zájmů je mezi každou společností, která je v nějakém holdingu s dalšími společnostmi, které mezi sebou obchodují a je to jen otázka lepšího řízení. Posledním důvodem k neprodeji TSML je fakt, že se proti privatizaci postavila velká část Liberečanů v referendu. Výsledek sice nebyl závazný, ale nelze nevidět, že proti prodeji hlasovalo téměř 13 tisíc obyvatel," dodal Baxa, jenž má podle koaličních slibů ohledně odpolitizování městských firem představenstvo TSML opustit ještě letos. Politici by měli zasedat pouze v dozorčích radách.

„Jsem rád, že jsem po téměř deseti letech v komunální politice mohl dotáhnout do konce jednu část boje, kterým bylo zastavení privatizace téměř veškerého městského majetku. Chceme se chovat jinak, financovat fungování města z prodeje majetku už nebude možné," zakončil šéf Změny a ekonomický náměstek Liberce Jan Korytář.