Přeplněné popelnice, nesvítící lampa nebo třeba poničené koše. To jsou drobné nešvary, se kterými se lidé ve stotisícovém Liberci čas od času setkávají. Důvodem, proč tyto nešvary přetrvávají často delší dobu, je i to, že o nich úředníci z libereckého magistrátu někdy vůbec nevědí.

Město teď proto spustilo novou mobilní aplikaci nazvanou Marushka Photo. Nainstalovat si ji může kdokoli. Když pak uvidí nějaký problém, stačí ho vyfotit a v aplikaci popsat. „Informace okamžitě poputuje k úředníkům, kteří ji vyhodnotí a bez odkladu zadají k řešení,“ slíbil primátorův náměstek Jiří Šolc.

Hodkovice nad Mohelkou
V Hodkovicích se chystá výstavba obchodního areálu, město je ale proti

Jde přitom už o druhý podobný pokus. Vloni v létě, ještě za minulého vedení radnice, se Liberec připojil k republikové aplikaci Lepší místo, která fungovala na stejném principu. Jak se ale přesvědčil redaktor Deníku, řada zaslaných podnětů se i přes nahlášení nepodařila dodnes vyřešit.

SPOLEHLI SE NA SEBE

A vyřešeny už nebudou nejspíše nikdy, město totiž Lepší místo opustilo. „Liberec vlastní svůj geografický systém. Vlastní aplikace proto byla velmi levná, všechna data, která v ní proudí, jsou naše a máme je zcela pod kontrolou. Z dlouhodobého hlediska se mi tato cesta jeví pro město jako lepší než se spoléhat na nějakého externího dodavatele,“ popsal Šolc.

Nemocnice Frýdlant
Ve frýdlantské nemocnici se opět začne operovat

Dlouhou zkušenost s podobnou aplikací mají v sousedním Jablonci nad Nisou. Zde také používali zmíněné Lepší místo, od ledna už tam ale funguje vlastní aplikace Lepší Jablonec. „Za měsíc leden bylo přes tuto aplikaci zasláno 66 požadavků,“ přiblížila mluvčí jablonecké radnice Jana Hajná.

Pro telefon s Androidem stahujte na Google Play.

Byt. Ilustrační foto.
Byty na severu zdražily. Ceny bytů na Liberecku stouply o dvacet procent