Zoufalou situaci obyvatel kolem Horské ulice v Ruprechticích, které trápí nedostatek vody, by měl vyřešit nový vodojem. Místní na něj čekají už dvě desítky let a s jeho stavbou by se mělo začít příští rok. Vyrůst by měl nedaleko zdejšího kamenolomu.

„Přečerpávací stanice je v hrozném stavu. Dochází k haváriím a únikům vody. Připojila se řada nových domácností a voda už nestačí,“ apelovala minulý týden na zasedání zastupitelstva Zuzana Tachovská, která bydlí v této lokalitě.

Připojil se k ní i další obyvatel Ruprechtic Ján Gúčík. „Je to šílené. S vodou máme velké problémy. Dlouhodobě už je situace neúnosná,“ sdělil.

Náměstek Jiří Šolc souhlasil s tím, že zásobování vodou je v této části města skutečně nedostačující. Podle něj si mnoho zdejších lidí stěžuje na to, že jim tlak vody klesá pod použitelnou mez, a problémy mají i ti, co nejsou napojeni na vodovod a vysychají jim studně. Nový vodojem by, jak dále dodal, posílil tlak vody v celé severozápadní části města.

Ilustrační foto
Lidé v Ruprechticích žádají opravu silnic a nové chodníky

„Bytostně se to dotýká tisícovky obyvatel, ale pomůže to mnohem širšímu území,“ vysvětlil Šolc. Náklady na vodojem jsou kolem padesáti milionů, dalších třicet by stálo vybudování vodovodního řadu a kanalizace.

„Počítáme s tím, že ministerstvo zemědělství vypíše dotační program, do kterého bychom se přihlásili a mohli tak získat 40 milionů,“ dodal náměstek. Na stavbu vodojemu ale město zatím nemá povolení, Šolc předpokládá, že by jej mohlo získat do konce roku.

S vybudováním vodojemu by město rádo vyřešilo i druhý problém, se kterým se obyvatelé Ruprechtic dlouhodobě potýkají. Jedná se o silnici směřující do zdejšího kamenolomu, která vede právě přes tuto čtvrť.

Ruprechtice trápí i nákladní vozidla

„Denně zde duní padesát až padesát pět nákladních aut, které jezdí do kamenolomu. Všechny míří přes město, každý den ohrožují chodce. V zimě to jeden neubrzdil a skončil v zahradě. A to nebylo poprvé,“ postěžovala si Tachovská.

V plánu je proto vybudovat silnici, která by odklonila dopravu. Předchozí vedení města už na projekt získalo dotaci, která by projekt za 55 milionů z velké většiny pokryla. Silnice by se postavila v rámci rekultivace staré skládky v kamenolomu. Podle náměstka primátora Jiřího Němečka je ale třeba zjistit, jak moc je území znečištěné.

Odstraňování parovodu v Košické ulici
FOTO: „Slavobrána“ z Košické ulice zmizela

„Když by se při odtěžování nezjistilo, že tam je, tak by město muselo vrátit celou dotaci a k tomu by mohlo ještě dostat pokutu do výše 80 procent dotace,“ vysvětlil Němeček s tím, že na místě už proběhlo několik prohlídek.

Jde hlavně o vodu

Podle Šolce se ale obyvatelé Ruprechtic nemusejí bát, že by se bez nové cesty vodojem nepostavil. „Můžeme udělat jedno bez druhého, ale pro místní by to bylo nepříjemné. Vodojem má ale vyšší prioritu, protože jde o pitnou vodu. Pokud se tedy nezačne stavět cesta, bude se muset vodojem vybudovat s provizorní silnicí,“ poznamenal. Lomová cesta by měla odvést dopravu z ulice U slunečních lázní, směřovala by přes les rovnou do ulice Kateřinská.

Tulifest 2019
OBRAZEM: Soukenné náměstí ožilo Tulifestem