„Dobrý den, přispějte na…," útočí na ulicích na naše city, svědomí i peněženky dobrovolníci s kasičkami. V dnešní době plné podvodů a vnucování čehokoliv a kdekoliv většina lidí dává zpátečku a reagují podrážděně. Někteří si řeč aktivisty ani neposlechnou.

Opačné zkušenosti má ale studentka Martina Nová, která se rozhodla přispět svou troškou do mlýna a v Liberci, kde studuje, zosnovala veřejnou sbírku pro Nadaci pro transplantace kostní dřeně.

Veřejné sbírky v Libereckém krajiCo to vlastně veřejná sbírka je? Dle litery zákona: „je veřejnou sbírkou získávání a shromažďování dobrovolných peněžitých příspěvků od předem neurčeného okruhu přispěvatelů pro předem stanovený veřejně prospěšný účel, zejména humanitární nebo charitativní, rozvoj vzdělání, tělovýchovy nebo sportu, nebo ochrana kulturních památek, tradic nebo životního prostředí. Sbírku je oprávněna konat za podmínek stanovených tímto zákonem pouze právnická osoba".

„Propagační materiály v ruce nestačí. Nechala jsem si poslat nadační tričko. Díky němu lidé hned věděli, o co jde. Tato nadace je poměrně známá. Spot ji běží i v televizi. Ani jednou se mi nestalo, že by mě Liberečané poslali do háje. Každý si mě poslechl. Někteří byli obezřetnější a chtěli vidět osvědčení o sbírce, zapečetění kasičky a datum konání sbírky," vysvětlila Martina Nová.

Ohleduplnější?

Obecně platí, že když si člověk něčím sám projde, bývá potom k ostatním citlivější a ohleduplnější. Obdobný impulz vedl studentku Martinu Novou k uspořádání veřejné sbírky pro Nadaci pro transplantace kostní dřeně.

„Nedávno jsem prodělala docela nepříjemné onemocnění a poměrně dlouho trvalo, než se přišlo na to, co mi je. Dostala jsem se i na Hematoonkologické oddělení a podstoupila jsem odběr kostní dřeně, takže i u mě byla leukémie ve vzduchu. Naštěstí se nepotvrdila," oddechla si Nová, která pro nadaci vybírala prostředky v centru města v sobotu a podařilo se vybrat 4263 Kč.

Od roku 2002 do prosince 2014 bylo celkem oznámeno a konáno na území Libereckého kraje 242 veřejných sbírek. „Padesát osm sbírek bylo povodňových. A to v roce 2002 jednatřicet veřejných sbírek a v roce 2010 sedmadvacet veřejných sbírek. V obou případech se jednalo o srpnové povodně na území Libereckého kraje, kdy většinou obce a města Libereckého kraje pořádaly veřejné sbírky na pomoc postiženým těmito povodněmi. Nyní probíhá zhruba čtyřicet veřejných sbírek," vysvětlila Diana Pospíšilová ze správního odboru Libereckého kraje.

Památky i zvířata

Ve většině případů se na území Libereckého kraje konají veřejné sbírky, které mají ve svém účelu opravu či rekonstrukci nějaké kulturní památky (kostela, kaple, rozhledny, muzea apod.). Druhou takovou skupinou je pořádání sbírek jinou právnickou osobou, většinou spolky či nadacemi, a to za účelem humanitárním. Sbírkami se pomáhá zdravotně postiženým a hendikepovaným spoluobčanům. Oblíbené jsou i sbírky na pomoc zvířatům či útulkům

„V našem kraji máme dále sbírky na záchranu a obnovu historické tramvaje, železnice, údržbu lyžařské magistrály, opravu a údržbu Ještědu, vybudování hospice, rekonstrukci varhan v kostele či vybudování multifunkčního zařízen v chátrajícím libereckém kině Varšava," dodala Pospíšilová.

Krajský úřad v úterý 3. března pořádá přednášku a poradu pro konatele veřejných sbírek. Zájemci se mohou přihlásit do pátku 20. února. Účastníci se dozví obecné informace o sbírkách, povinnosti, účtování i přestupky.

Sbírky v číslech

242 veřejných sbírek

v kraji v letech 2002-2014

58 povodňových sbírek

31 sbírek pro postižené povodněmi v srpnu 2002

27 sbírek pro postižené povodněmi v srpnu 2010

40 veřejných sbírek nyní probíhá na území Libereckého kraje