„Voličský průkaz odevzdalo v Bedřichově 318 lidí," sdělil mluvčí organizátorů závodu Tomáš Leixner. V Bedřichově chodí běžně k volbám kolem 150 až 170 lidí, díky účasti závodníků a lidí z jejich týmů se tam nakonec do voleb zapojilo 475 voličů. První kolo prezidentské volby vyhrál v Bedřichově s drtivou převahou Karel Schwarzenberg. Hlas mu dalo 289 lidí, což je 60,97 procenta voličů. Druhý skončil Miloš Zeman s 9,91 procenta hlasů. V Bedřichově si tak o víkendu už prezidenta zvolili, kdyby to bylo jen na nich, druhé kolo už by se konat nemuselo.

Symbolické druhé kolo

V neděli přímo při závodě mohli běžci symbolicky zvolit prezidenta už na trati v druhém kole „nanečisto". V jednom z úseků měli na výběr ze tří cest k pokračování. Z jednoho koridoru přičítali hlasy Karlu Schwarzenbergovi, z druhého Miloši Zemanovi a pokud zvolili k průjezdu třetí variantu, znamenalo to, že se hlasování zdrželi. A potencionálních voličů rozhodně nebylo v ten moment málo. Ze čtyř tisíc účastníků jsou dvě třetiny Češi.

Koridory připravili za polovinou padesátikilometrové trati. Po konečném sečtení hlasů získal Karel Schwarzenberg 40,5 % a Miloš Zeman 31,5 %. Zbývajících 28 % běžců projelo koridorem s nápisem „nevolím".

„Chtěli jsme závodníkům hlavní závod zpestřit a zároveň přinést originální srovnání šancí prezidentských kandidátů hned po skončení prvního kola," vysvětluje Marek Tesař z agentury Mather Activation, která je marketingovým partnerem Jizerské 50. „Tyto výsledky je samozřejmě nutné brát s nadsázkou, nicméně věřím, že jsou zajímavým ukazatelem popularity."