Úředníci libereckého magistrátu dnes sídlí na několika místech: v historické radnici, v nové budově vedle radnice, v budově Uranu na třídě 1. máje a také v Liebegově vile. Do Skloexportu by Korytář rád přestěhoval zaměstnance z posledních dvou jmenovaných budov. „Jednal jsem se zástupci generálního finančního ředitelství, uvažují o tom, že by se budovy zbavili,“ řekl Korytář.

Podle mluvčího generálního finančního ředitelství Petra Habáně možnost postoupení budovy městu Liberec existuje. „Podle platné legislativy by se tak muselo stát prostřednictvím Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. Nicméně v tuto chvíli je ještě brzy předjímat další postup a využití budovy,“ řekl.

Budova Uranu v Liberci.
Díky nedělní vichřici by se URAN mohl dočkat opravy o rok dříve

Finanční ředitelství totiž aktuálně dokončuje analýzu možné revitalizace budovy a jejího dalšího využití pro potřeby státní správy. „Přesnější informace budeme mít k dispozici v řádu několika týdnů,“ dodal Habáň. Budova už je ale bez využití řadu let a právě na to náměstek Korytář spoléhá. Stát budovu vlastní od roku 2001, obsadit ani ji prodat se dosud nepodařilo.

Neuskutečnil se ani poslední záměr z roku 2014, kdy se sem měli nastěhovat zaměstnanci úřadu práce a České správy sociálního zabezpečení. „Budovu jsme si již prohlédli, bude tam nutná úprava rozvodů, topení. Budova ale není ve špatném stavu, jde o to, jak rozsáhlou rekonstrukci bychom chtěli dělat. Podle našich odhadů bychom se mohli pohybovat kolem 150 milionů korun,“ nastínil Korytář. V Uranu by pak mohly podle Korytáře vzniknout třeba byty. „Na ty bychom se pak snažili získat dotaci,“ upřesnil.

Budova Uranu v Liberci.
Uran čeká rozsáhlý průzkum. Ukáže, kolik rekonstrukce může stát

Zastupitelé by o jeho záměru měli jednat nejspíše na konci září, tedy těsně před volbami. I proto například liberecký primátor Tibor Batthyány nápad označil za „předvolební tlachání“. „Poté, co jsme od státu získali Uran, už netoužím získat nic dalšího,“ okomentoval primátor.

Batthyány zároveň před časem navrhl možnost úředníky přestěhovat na úplně jiné místo do libereckého zámku. To zase jako „hloupost“ označuje Korytář. „Zámek není dispozičně uzpůsoben pro úředníky. Skloexport je naopak budova, která byla za první republiky stavěná pro potřeby úřadu,“ uzavřel Korytář.

Budova zkrachovalého Skloexportu.
Skloexport je na prodej. Už podesáté

Budova Uranu je v dlouhodobě špatném stavu, podle stavebně-technického průzkumu by její rekonstrukce vyšla také na zhruba 150 milionů korun. Sídlí zde například městská policie nebo odbor sociální péče.

SEDMIPODLAŽNÍ OBJEKT Skloexportu postavený v roce 1932 stojí na atraktivním místě v blízkosti vlakového nádraží.
Skloexport se ani po slevě nedaří prodat