Chceme odvolat primátora, hlásili zastupitelé za Změnu na začátku února. S primátorem Tiborem Batthyánym (zvoleným za ANO, nyní PRO 2016) sedí ve vedení města už čtvrtým rokem, už vloni jeho hnutí vypověděli koaliční smlouvu, z vedení ale neodstoupili.

Primátor Liberce Tibor Batthyány ve spolupráci s komunitním střediskem Kontakt Liberec rozdával 8. prosince na náměstí Dr. E. Beneše tradiční adventní dýňovou polévku.
Primátor Batthyány vede nové hnutí. Za hnutí PRO 2016 bude i kandidovat

„Přetekla poslední kapka,“ vysvětloval návrh na odvolání před dvěma týdny náměstek Jan Korytář (Změna). Na primátorovi kritizoval třeba údajné nevhodné vystupování, zneužívání pravomocí a ohrožování strategických projektů města. To, že se ho pokusí odvolat, avizoval během posledních týdnů hned několikrát.

Tibor Batthyány, primátor
Změna chce, aby primátor Batthyány skončil, ten se odvolání nebojí

Jenže Změna nakonec obrátila. „Nesehnali jsme potřebných dvacet hlasů, takže odvolávání zatím navrhovat nebudeme,“ překvapil Korytář těsně před dnešním zasedáním zastupitelstva. Nepodařilo se mu přesvědčit především nejsilnější opoziční stranu, Starosty. „Vyhodnotili, že je pro ně politicky výhodnější, když tato koalice dovládne až do konce,“ myslí si Korytář. Změnu totiž podle něj tato koalice politicky poškozuje.

Jan Korytář. (Změna pro Liberec)
Jan Korytář chce příští rok opět kandidovat na primátora

Ať rezignuje i Korytář

Starostové však tvrdí, že jde o Korytářův předvolební kalkul a situace ve vedení města není černobílá. „Vina je na obou stranách. Oba pánové z toho měli už dávno vyvodit důsledky,“ řekl zastupitel za Starosty Jiří Šolc.

Starostové byli připraveni podpořit zařazení bodu na program, hlasování za plentou by se ale nezúčastnili. „Osobně bych se hlasování zúčastnil, jen pokud by před tím náměstek Korytář sám rezignoval,“ uvedl zastupitel za Starosty Michal Hron. Jenže o své rezignaci Korytář vůbec neuvažuje, jeho působení na radnici podle něj přináší výsledky.

Lesní koupaliště v Liberci dne 22. června.
Vedení města na další rozvoj Lesního koupaliště peníze neodsouhlasilo

Také primátor si ale za svou prací stojí a výtky Změny odmítá. „Do zdůvodnění zamotali téměř všechno, udělali z toho dokonalý guláš a teď ho nabízí veřejnosti, ať si pochutná,“ vyjádřil se před časem. Změna ale svůj záměr definitivně nevzdává. „Odvolání navrhneme okamžitě, jakmile získáme podporu potřebných dvaceti zastupitelů,“ uzavřel Korytář.