Krajští hygienici znají výsledky prvních testů, které měly pomoci odhalit, proč minulý týden po operaci ve frýdlantské nemocnici skončilo devět pacientů s otravou krve. Příčina otrav je ale zatím stále neznámá.

„Podle dosavadního průběhu šetření můžeme vyloučit toxikologické poškození inhalačním anestetikem a dále víme, že příčinou nebyly ani chemické dezinfekční přípravky používané k dezinfekci operačního pole,“ uvedla mluvčí krajské hygienické stanice Zuzana Balašová. Šetření ale dále pokračuje, čeká se na další výsledky. Zatím ani není možné říci, kdy bude v případu jasněji.

Krajská nemocnice Liberec.
Devět pacientů skončilo po operaci ve frýdlantské nemocnici s otravou krve

Během víkendu se navíc zhoršil stav dvou pacientek, které aktuálně leží na oddělení ARO v liberecké nemocnici. „U obou je stav vážný, jedna z nich je napojena na umělou plicní ventilaci a na dialýzu,“ popsal mluvčí liberecké nemocnice Václav Řičář. Zbývající pacienty nemocnice monitoruje a jejich stav se zlepšuje „Předpokládáme, že ke konci týdne bychom je mohli propustit do domácího ošetřování,“ dodal Řičář.

Otrava krve postihla devět z 16 pacientů, kteří v minulém týdnu podstoupili operaci v nemocnici ve Frýdlantě. Provoz nemocnice teď podle její mluvčí Dity Fuchsové funguje i nadále, a to v omezeném režimu. „Pacienti z frýdlantského výběžku mohou i nadále využít v případě akutních chirurgických a gynekologických problémů služby Nemocnice Frýdlant,“ uvedla Fuchsová.

Ve Frýdlantě však i nadále zůstává až do odvolání uzavřený operační sál. Nemocnice proto nemůže přijmout pacienty, kteří vyžadují operační zákrok. „V takových případech budou lékaři odesílat pacienty podle povahy jejich obtíží k hospitalizaci do okolních nemocnic,“ doplnila Fuchsová.

Nemocnice ve Frýdlantě.
Pacienty z Frýdlantu převážejí do Liberce