Návštěva kulturních nebo společenských akcí v Liberci bude i pro lidi z okolních měst snazší. V novém jízdním řádu totiž najdou nové noční spoje. Od 11. prosince tak začnou v 0:35 hodin jezdit vlaky směr Frýdlant, Turnov, Semily a Hrádek nad Nisou.

„Už nyní jezdí noční spoje z Liberce do Tanvaldu a cestující je značně využívají," připomněl krajský radní pro dopravu Vladimír Mastník a dodal, že z pátku na sobotu využije noční vlak do Tanvaldu až třicet osob a vzhledem k výměně osob po trase jich přepraví až padesát. „Je to komfortní a bezpečné cestování a zavedli jsme ho právě za účelem návratu z kulturních a společenských akcí," dodal Mastník, který si neodpustil dodat perličku. „Za mého mládí jsme těmto spojům říkali vlak flamendrák, tak bychom se tomuto pojmenování nebránil ani teď," dodal Mastník s nadsázkou.

Podle zástupce ředitele společnosti Korid LK Otty Pospíšila, vyšel podnět k zavedení nočních spojů i do dalších měst od samotných cestujících. „Chceme jim vyjít maximálně vstříc," dodal Pospíšil.

Vlaky budou jezdit o víkendu a svátcích. Jak dodal Pospíšil, v plánu je jejich zkušební provoz. Po roce se uvidí, zda jsou spoje dostatečně vytěžené.

Roční náklady na zavedení nočních vlaků se budou zřejmě pohybovat kolem 1,4 miliónů.