Modrá dodávka Sprinter značky Mercedes Benz s pohonem na všechna čtyři kola a se speciálním zařízením vyšla na 2,4 milionu korun. Byla pořízena v rámci Programu Cíl 3 na podporu přeshraniční spolupráce mezi Českem a Saskem.

„Auto je vybavené připojením na software, který používáme ve štábu pro řešení krizových situací. Lidé v autě tak mají stejné informace, jako kolegové ve štábu a nejsou odkázaní jen na zprostředkované sdělení," vysvětlil vedoucí oddělení krizového řízení Libereckého kraje Rudolf Broulík.

Uvnitř auta je velkoplošná obrazovka, stůl a místo až pro šest lidí, kteří se budou moci pohybovat přímo v zasažené oblasti a díky satelitnímu a internetovému připojení komunikovat s členy krizového štábu. Mohou tak mít k dispozici například aktuální dopravní informace, informace o sesuvech půdy nebo mohou sledovat záběry z kamer v kraji. Dosud bylo možné komunikovat pouze telefonem.

Při připojení ke zdroji energie je auto schopné být v terénu i několik dní v kuse. „Taková situace nastala před pěti lety při povodních v Raspenavě, kde pomáhal řešit krizový stav náš odborník. Byl ale odkázaný pouze na informace získávané prostřednictvím telefonu. Teď bude mít díky automobilu okamžitě přehled o situaci a získá tak cenný čas," popsal Broulík.

Mimo krizové situace bude vůz používán například při přípravě řešení povodňových nebo obdobných situací, kdy obce nebudou schopné zabezpečit bezpečnost obyvatel. V případě potřeby bude pomáhat i v zahraničí. „Jsme schopni vyslat jednotky a krizový vůz, který bude jejich styčným bodem za hranicemi," doplnil Broulík.

Jitka Blehová