„Během oprav se odstranily dřevěné schůdky vedoucí k hlavnímu oltáři. Pod nimi byla o dvacet centimetrů propadlá podlaha. Objevili jsme, že pod podlahou je krypta, která byla zaházená sutí. Ta suť ale postupem času začala sesedat a tak se podlaha propadla," popisuje archeoložka Severočeského muzea Michaela Bradáčová. Na všechny pak čekalo veliké překvapení.

„Pod sutí jsme našli celkem devět dřevěných, černě malovaných rakví. Z kosterních pozůstatků moc nezůstalo, protože rakve ležely přímo na skalním podloží a vzlínala tam voda, která toho hodně poničila. I tak se nám ale podařilo zachránit několik věcí," říká Bradáčová. Kromě pozůstatků nebožtíků si archeologové odvezli ke zkoumání několik textilií, kožený obal na modlitební knížku, medailonky a dřevěné ozdoby z rakví včetně dvou kovových destiček, ze kterých snad půjde poznat, kdo byl v kryptě pohřbený. Zatím je to velkou neznámou.

„Nemáme vůbec ponětí, o koho by mohlo jít. Duchovní to patrně nejsou, protože ti bývali pohřbeni tak, aby se dívali ke vchodu kostela na přicházejí věřící. Tady ale všichni leží směrem k oltáři. Zřejmě půjde o nějaké významné měšťany," komentuje Bradáčová. Rakve pochází patrně ze sedmnáctého či osmnáctého století. Archeologové už je zakreslili a nalezené předměty teď budou zkoumat. Zatím není jasné, zda se rakve vrátí zpět do krypty nebo zůstanou v muzeu. „Musíme se na tom ještě dohodnout s arciděkanstvím," říká archeoložka.

Oprava kostela už se chýlí ke konci. Je hotová fasáda i schody před hlavním vchodem, interiéry jsou těsně před dokončením. „Počítáme s tím, že bohoslužbu 24. prosince už budeme sloužit tady," doufá arciděkan Radek Jurnečka. Oprava kostela přijde na 7,5 mil. Kč, z toho přes milion musí zaplatit arciděkanství.