Třídenní návštěvu zahájí hlava státu v úterý 24. března. V rámci návštěvy si prohlédne také areál Akademie Vězeňské služby ČR a státního podniku Diamo ve Stráži pod Ralskem. Do Libereckého kraje zamíří Miloš Zeman po necelém roce. Z návštěvy budeme přinášet podrobné zpravodajství.

Na prezidenta Zemana se chystá Mimoň, Stráž i Turnov

„Nesmíme o tom mluvit, ale to si pište, že bude přísně střežen." Jen v náznacích smí hovořit starostové Mimoně a Stráže pod Ralskem o přísných bezpečnostních opatřeních, které souvisí s plánovaným příjezdem prezidenta České republiky Miloše Zemana společně s první dámou. Českolipsko navštíví druhý den oficiální třídenní návštěvy kraje. Jeho manželka, Ivana Zemanová zamíří v separátním programu do Doks.

Trasy, kudy hlava státu příští středu projede v rámci třídenní návštěvy Libereckého kraje, kontrolovala v úterý osobně prezidentova ochranka i policie.

„Projížděli jsme společně s nimi, všechny prostory kontrolovaly kvůli bezpečnosti," řekl Deníku Zdeněk Hlinčík, starosta Stráže pod Ralskem. Zastupitelé, oceněné osobnosti města i významní představitelé regionu prezidenta přivítají v obřadní síni v bývalém městském úřadu na náměstí ve Stráži. Za zavřenými dveřmi tam starosta prezidenta krátce uvítá. Jak nařizuje protokol, půjde maximálně o tři až čtyři věty. Přestože se poté slova ujme prezident, starosta Stráže si nenechá ujít příležitost položit některé otázky týkající města.

„Určitě bych se rád zeptal a zeptám se na setrvání Akademie vězeňské služby ve Stráži pod Ralskem, protože pro nás je to naprosto klíčová otázka. Potom bych se chtěl zeptat na názor ohledně prolomení těžebních limitů. Máme tu pod sebou stále poměrně velké ložisko uranu, v tuto chvíli probíhá sanace, stát do toho vložil velké peníze, a tak by mě zajímal jeho názor na řešení do budoucna," shrnul Hlinčík.

Zatímco ve Stráži mají jasno, nad konkrétní otázkou pro prezidenta zatím stále uvažuje starosta Mimoně František Kaiser. S Milošem Zemanem měl možnost se osobně setkat už při jeho minulé návštěvě Libereckého kraje loni na začátku léta, když jej pozvali na soukromý oběd. „Na panu prezidentovi obdivuji, že neúnavně projíždí obcemi a městy a seznamuje se tak se stavem republiky. Nesmírně si vážím, že navštíví Mimoň a neočekávám od toho nic zásadního," uvedl starosta Mimoně.

Jablonec a Turnov

Jablonecko nabídne prezidentu Zemanovi návštěvu České mincovny. Navštívili i jeho předchůdci, Václav Havel a Václav Klaus. Hlava státu si prohlédne také areál tamní nemocnice a setká se s jejími zaměstnanci. Třetí den, ve čtvrtek 26. března, zamíří prezident republiky do Turnova. Po krátké prohlídce firmy Kamax a setkání se zaměstnanci navštíví městský úřad a poté se vydá na setkání s občany v centru Střelnice.

V samotném Liberci kromě chemické brigády navštíví prezident pouze sídlo kraje a setká se s jeho představiteli. „Bude mě zajímat budoucnost Ralska a také se zeptám na některé záležitosti týkající se zahraniční politiky," uvedl na dotaz co očekává od návštěvy prezidenta hejtman Martin Půta.

Sledovat návštěvu pana prezidenta Miloše Zemana můžete na našich webových stránkách. Zpravodajství z jeho cesty Libereckým krajem vám budeme přinášet on-line.