Kolem třiceti milionů musí kraj zaplatit jako spoluúčast, dalších 35 milionů bude stát vybavení interiérů památkově chráněné budovy. Krajští zastupitelé zatím poslali na úpravy interiérů 2,5 milionu korun, dalších 15 milionů schválili na dnešním posledním předvolebním jednání zastupitelstva.

Rekonstrukci městských lázní na galerijní objekt financuje město Liberec, které na nákladnou opravu získalo dotaci z Regionálního operačního programu.

Ta pokryje 85 procent nákladů, o zbylých 15 procent se mají kraj a město podělit. Liberecká radnice by ráda, kdyby kraj uhradil celou spoluúčast. „O tom ale bude muset rozhodnout až nová reprezentace po krajských volbách," řekla dnes na jednání zastupitelů náměstkyně hejtmana Lidie Vajnerová (SOS).

Pro kraj by to znamenalo přidat dalších 30 milionů korun.

Liberecká galerie má čtvrtou nejrozsáhlejší sbírku v zemi, uložena je ale v nevyhovujících podmínkách. Galerie sídlí v novorenesanční budově postavené v letech 1871 až 1872 továrníkem Johannem Liebiegem. Stavebně historický průzkum ale ukázal, že je budova v havarijním stavu. Stavba je napadená dřevomorkou a červotočem.

Čtěte také:

„Narušená je i nosná stropní konstrukce mezi druhým a třetím patrem, nad níž je umístěna část vzácného archivu galerie," řekl ředitel galerie Jan Randáček. Galerie navíc nemá depozitář.

Rekonstrukce galerie a dobudování depozitáře by podle odhadů přišly na více než 230 milionů korun. Ty ale galerie ani kraj neměly a nebyla ani šance je získat z EU.

Kraj proto před třemi lety uvítal nabídku města, aby se pro galerii využily právě bývalé městské lázně. Historická budova je už léta prázdná a město pro ni hledalo využití. Nakonec zvolilo přestavbu na výstavní prostor. Po rekonstrukci převezme kraj budovu do své správy a přestěhuje do něj galerii, její uvolněnou budovu pak městu předá.

Liberecké městské lázně byly postaveny v letech 1900 až 1902 podle projektu vídeňského architekta Petra Paula Branga. Stavba vznikla v době největšího rozmachu tehdy německého města na počest 50. výročí vlády císaře Františka Josefa I. Lázně tvoří architektonicky ojedinělý celek se sousedním Severočeským muzeem a dětskou poliklinikou. Než budovu získalo město, změnila několikrát majitele. Liberec lázně získal v roce 2005 v aukci za devět milionů.

Rekonstrukce lázní patří ke kontroverzním zakázkám, podle opozice je o 50 milionů korun předražená. Dokončena má být v polovině příštího roku.