Přes Mníšek, potažmo celé Frýdlantsko, se stále jezdí rychle. Potvrzují to nejen místní obyvatelé, ale také výsledky měření dopravní policie. Naposledy zde prováděla zvýšený dohled minulý týden. A výsledek byl tristní. Policisté zkontrolovali pětatřicet aut a odhalili dvacet čtyři přestupků. Většina z nich se týkala nedovolené rychlosti.

„Je to hrozné. Po dlouhém čekání v koloně na semaforu v Mníšku, pak všichni vypálí jak šílení," stěžovala si řidička Jana, která kvůli práci dojíždí na Frýdlantsko z Liberce několikrát do týdne. Policie nechtěla z taktických důvodů zveřejnit, kde řidiči nejčastěji šlapou na plyn. Podle krajské policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové s tím ale mají problém v obcích i mimo ně.

Frýdlantské silnice patří mezi jedny z nejrizikovějších v kraji. Kromě zvýšené kamionové dopravy přidělávají dopravním policistům vrásky i polští dělníci, kteří dojíždějí na Liberecko do práce. Naposledy zde počátkem června zemřela po srážce s kamionem osmnáctiletá dívka z Frýdlantu. „Snažíme se posílit hlídky v době, kdy dochází ke střídání směn," potvrdil už dříve vedoucí odboru služby dopravní policie Jaroslav Řehák. „Když zaprší, máme Poláků plné příkopy," upozornila jedna z místních obyvatelek, paní Monika z Mníšku.

Podle policistů není problém pouze v nedodržování rychlosti, ale řada aut projíždí úsek, kde se opravuje silnice, na červenou. I tam posílá policie hlídky.

Jak připomněla Šrýtrová, do akce byl minulý týden nasazen speciální TOP SPEED TEAM, který má policie Libereckého kraje jako jediná v republice.

„Minulý týden bylo do akce nasazeno kolem čtyřiceti policistů, kteří mají k dispozici neoznačená auta s nainstalovaným rychloměrným zařízením," vysvětlila Šrýtrová.

Letos už se jedná o několikátou akci, kterou se policie snaží řešit dopravní problémy na Frýdlantsku.

Kromě tragické červnové nehody zde v poslední době například havaroval kamion převážející olej, který zablokoval silniční tah nedaleko Bulovky na téměř dvacet čtyři hodin. V srpnu zase narazila při výjezdu z Mníšku řidička fábie do stromu a těžce zranila sebe i spolujezdkyni.