„Našli jsme kupce. Je ochotný zaplatit za vilu cenu, kterou jsme stanovili, což je 17 milionů korun. Zájemců se přihlásilo pět, ale jen jeden nabídl tuto cenu,“ upřesnil náměstek primátorky pro ekonomiku Jiří Šolc (Liberec občanům). „Budoucí majitel chce ve vile sám bydlet a rekonstrukci plánuje zadat renomované architektonické kanceláři, která má zkušenosti s obnovou památek,“ dodal s tím, že by tak měla zůstat zachována její historická hodnota.

Podle náměstka Šolce bude nový majitel potřebovat na rekonstrukci zhruba dalších 15 milionů korun.

Prodej vily už dříve kritizovala opoziční Změna pro Liberec. Podle bývalého povolebního primátora Jana Korytáře se město nemělo historického domu zbavovat. Mohlo tu třeba vybudovat školku.

Vila na rozlehlém pozemku mezi Husovou a Bendlovou ulicí byla postavena ve 20. letech minulého století. Pro tehdejšího policejního inspektora Adolfa Simona vilu navrhl architekt Franz Radetzky. Po druhé světové válce byla znárodněna a od roku 1953 sloužila jako kojenecký ústav.

Město plánuje prodej další velké nemovitosti. Zájemcům chce nabídnout část budovy Základní školy Švermova, kterou pronajímá Vysoké škole Karla Engliše. „Prodat ji chceme s podmínkou, že zde musí být na dalších 10 let zachovaná škola. Tak bychom se rádi vyhnuli tomu, aby tu nový majitel vybudoval třeba ubytovnu,“ podotkl náměstek Jiří Šolc.

Objekt je samostatnou budovou. Radnice za ni chce 11 milionů korun. Vedení města se uchyluje k prodejům proto, že daňové příjmy jsou letos nižší, než s jakými se počítalo. Také došlo k propadu výběru z daně nemovitosti, který byl při sestavování rozpočtu Liberce na tento rok odhadnut příliš optimisticky. Letos tak bude chybět v pokladně města přibližně kolem 50 milionů korun.