Následky povodně z roku 2010 si Liberecko nese i po třech letech. Před velkou vodou by měl Liberečany chránit nový výstražný systém, který město plánuje. Zařízení bude snímat hladinu Nisy na třech místech.

„Informace bezdrátově doputuje na radnici, která je vyhodnotí a v případě potřeby ampliony informuje občany," popsal Deníku Martin Čech, vedoucí oddělení přípravy a řízení projektů libereckého magistrátu.

V případě, že by se na Liberec opět valila velká voda, nový systém by tak už předběžně dokázal vyhodnotit situaci jako rizikovou a informaci by předal radnici. Ta by pak pomocí amplionů nebo třeba varovných SMS informovala obyvatele.

Město zaplatí jen desetinu ceny

„Podobný systém využívají už delší dobu i jiné obce a města mikroregionu. Nejde o něco, co by teprve bylo potřeba odzkoušet," doplnil Martin Čech. Podle něho už město na celý projekt dostalo dotaci. Předpokládané celkové náklady projektu jsou 2,2 milionu korun. Město by ze svého rozpočtu mělo hradit jen desetinu celé částky.

„Pokud vše půjde podle plánu, projekt by měl fungovat už letos na podzim," doplnil vedoucí oddělení přípravy a řízení projektů libereckého magistrátu.

Čidla budou hlídat hladinu řeky Nisy na třech místech. Město plánuje jejich umístění do Vratislavic nad Nisou, Kateřinek a Machnína.

Po povodních v roce 2010 vítají podobná opatření i Liberečané. Informace o hrozícím nebezpečí město do současnosti vyhodnocovalo z údajů Českého hydrometeorologického ústavu, který má na Lužické Nise v Liberci jedno čidlo.

„Myslím, že po posledních povodních v oblasti Chrastavy a Frýdlantska je to určitě dobrý nápad. Divím se, že v naší oblasti taková čidla už dávno nejsou," doplnil Štěpán Filip z Liberce.

Povodeň v roce 2010 podle informací organizace Člověk v tísni zaplavila skoro 2600 domácností v Libereckém kraji. V okrese si vyžádala 5 životů.

Co město hodlá pořídit?

Deset venkovních digitálních hlásičů, osmatřicet reproduktorů k bezdrátovým hlásičům, dva stacionární přijímače, jednu záložní stanici, tři čidla výšky vodní hladiny s komunikační jednotkou.

Kam umístí město čidla?

- Na Lužické Nise budou čidla varovného systému umístěna ve Vratislavicích nad Nisou nedaleko bývalého letního kina a v Machníně.

- Černá Nisa naopak nejvíce ohrožuje obyvatele Kateřinek, kam město umístí třetí čidlo.

Ohrožené lokality                                                                                                                                                                                                          Lužická Nisa: Vratislavice nad Nisou, Vesec, Rochlice, Horní Růžodol, Perštýn, Jeřáb, Františkov, Nové Město, Růžodol, Nové Pavlovice a Machnín.  - Černá Nisa: Kateřinky a Ruprechtice.