„Režim na hraničním přechodu byl stanoven jako pendlerský,“ vysvětlil krajský mluvčí policie Vojtěch Robovský. Přechod je zatím otevřen ve třech denních turnusech - od 4 do 8 hodin, od 12 do 16 hodin a od 20 hodin do půlnoci. Časy by měly odpovídat návratu pracovníků z vícesměnných provozů. 

V pondělí ráno využilo možnosti přejet hranice asi 50 automobilů, odpoledne se tvořily krátké fronty na obou stranách hranice. „Dnes tady projíždíme už podruhé. Ráno jsme jeli pro potvrzení od zaměstnavatele a teď se vracíme zpátky domů, abychom si zařídili test,“ řekl Mateusz Ziolinski, který byl společně se svou manželkou prvním, kdo po poledni českou hranici přejel.

Oba pracují v Mladé Boleslavi v automobilovém průmyslu. Doposud do práce nejezdili, protože by museli využívat přechodu v Harrachově, a tím by si zajeli o více než 120 km denně. 

Ilustrační foto
Starostové varují, že kompenzace pro podnikatele jim pokrátí rozpočty.

Pendleři musí na hranicích předložit osvědčení od zaměstnavatele. Polsko i ČR v případě pendlerů upustilo od povinné 14denní karantény a nahradily ji povinností předložit lékařské potvrzení o absolvování PCR testu při vstupu.

To nesmí být starší více než 4 dny, přičemž test si každý provádí na vlastní náklady. Nové lékařské potvrzení o absolvování PCR musí dotyčný předložit vždy po 30 dnech. Test mohou lidé absolvovat na území ČR a předložit lékařské potvrzení své krajské hygienické stanici do 72 hodin od vstupu. 

Jak upozorňuje ministerstvo zahraničních věcí, finální rozhodnutí o vpuštění na území cizího státu je vždy v gesci příslušníka provádějícího hraniční kontrolu. „Posuzujeme to individuálně. Kontrolujeme potřebné doklady, a pokud je vše v pořádku, dáme jim razítko a pustíme je přes hranici,“ vysvětlil český policista, který v pondělí sloužil na přechodu v Habarticích. 

ÚNIK. Liberecký záložník Tomáš Malinský se snaží prchnout varnsdorfskému soupeři.
Fotbalisté Liberce a Jablonce v přípravě před restartem ligy vyhráli

Kromě osobních a nákladních aut do 3,5 tuny se pokoušeli překročit hranice v Habarticích i lidé pěšky. Češi je pustili dál. „Šlo o to, že měli dokumenty od zaměstnavatele a potřebovali je předat kolegům na druhé straně hranice, aby je vpustili na naše území,“ vysvětlil mluvčí policie Robovský. 

Informace o tom, že Polsko otevře další hraniční přechody, se objevila o víkendu na sociálních sítích. „Občané to zjistili na Facebooku, pak mi volali, jestli je to pravda,“ řekl Deníku starosta Habartic Stanislav Briestenský, který si pak snažil informaci ověřit u libereckého hejtmana Martina Půty. Ten informaci potvrdil v sobotu odpoledne. 

„Na hraničním přechodu Habartice - Zawidów bude obnoven provoz. Tato informace byla potvrzena ředitelem Vladislavem Husákem z Krajského ředitelství policie Libereckého kraje,“ napsal hejtman. Právě policie sehrála roli při otevírání přechodu. „Poláci totiž řekli, že provoz bude obnoven za podmínek, které si stanoví druhá strana,“ vysvětlil starosta Habartic. 

Liberecké Divadlo F. X. Šaldy je zavřené a bez diváků, kteří se sem podívají až koncem srpna, kdy proběhne první představení.
OBRAZEM: Hlediště libereckého Šaldova divadla odhalilo původní tvář

Liberecký kraj žádal podle Půty o otevření některého z přechodů na Liberecku vládní představitele obou zemí několik týdnů. „Je to mimořádně důležité pro zaměstnance firem, kteří každý den dojíždějí do práce přes česko-polské hranice. Důležité pro lidi, kteří v pohraničí žijí, a firmy, které tady podnikají a dávají lidem obživu. Současná epidemiologická situace v Libereckém kraji a Powiat Zgorzelecki se vyvíjí dobře a nemůže být důvodem pro zavřené hranice,“ okomentoval situaci hejtman. 

Hraniční přechod v Habarticích na silnici I/13 se otevřel, ale starý přechod, který je o něco dál, zůstává uzavřený. „Polská strana ho zasypala, aby znemožnila přejezd. Budeme jednat, aby to tak zůstalo, respektive aby tento přechod zůstal otevřený jen pro cyklisty a pěší,“ dodal Briestenský.