Šarvátka připomene dobu Napoleona

Kunratice

V sobotu 1. srpna se v Kunraticích u Frýdlantu odehraje Tongrudská šarvátka. Akce připomíná událost z roku 1813, kdy tady proti sobě stála Napoleonova vojska proti rakouským vojákům. Místo bitvy připomíná dodnes čtyřmetrový obelisk, nedávno opravený. Pomník stojí při silnici z Frýdlantu na Kunratice. Právě u něj proběhne v sobotu v 9.20 hodin pietní akt, následovaný o dvě hodiny později ukázkou bitvy, respektive srážky nepřátelských hlídek přímo v obci Kunratice. Ve 12.35 je pak na programu další pietní akt a to u zaniklého pomníku z 1. světové války.

Koncert vážné hudby v kostele sv. Antonína Paduánského v Bedřichově

Bedřichov

Vystoupením saxofonového kvartetu bude v sobotu pokračovat čtvrtý ročník Bedřichovské léto. Od 19 hodin v kostele sv. Antonína Paduánského zahraje Zámecké saxofonové kvarteto. Jako host vystoupí Jan Bubeník. V kostele zazní skladby vážné hudby například od W. A. Mozarta, A. Dvořáka, B. Martinů a G. Gershwina.Vstupné je dobrovolné.

Krysáci mají ve Frýdlantě výstavu

Frýdlant

Hubert, Hodan a laboratorní potkan Eda. To jsou hrdinové známého televizního Večerníčku Krysáci. Seriál byl natočen v produkci České televize v roce 2005 a i přes první kritiku se dočkal velké obliby. Nyní se na necelé dva měsíce objeví ve Frýdlantě. V městském muzeu Špitálek se koná výstava tohoto animovaného loutkového Večerníčku. Kromě originálních loutek hlavních postav mají návštěvníci možnost vidět i scény z natáčení. Výstava probíhá do 13. září. Vstupné: dospělí 50,-/ děti 25,-/ rodinné 125,- Kč.

Milovníci polaroidů se sejdou na Papíráku

Liberec

První srpnová sobota bude ve Stereo Café v Liberci ve znamení spojení chutí a audiovizuálních zážitků. O všechny tři tyto smysly se postarají odborníci na slovo vzatí. Hudební stránkou je legenda house music, Pavel Bidlo, který zahraje od 19 hodin. „Elektronická hudba byla vždy o vizuální stránce, i když tentokrát to pojmeme trochu jinak. O doprovodný program se postarají pánové Tomáš a Michal z projektu PolaroidLove, kterým učarovala technologie Polaroid fotoaparátů," doplňují organizátoři akce. Připraven bude také workshop instantní fotografie, zájemci se mohou hlásit na email delejto@gmail.com. Posledním zážitkem sobotního odpoledne na papírovém náměstí bude jídlo. O speciality na grilu se postará Tomáš Foltýn. Program začíná v odpoledních hodinách.