V areálu Severochemy před dvěma lety zasahovalo na 120 hasičů z šestadvaceti jednotek, a to nejen z Liberce, ale i ze vzdálenějších měst. „Zasažena byla součást výrobní technologie stáčírny hořlavých kapalin a v době příjezdu hasičů byl objekt zcela zasažen plameny a valil se z něho hustý dým,“ informovala krátce po vypuknutí tehdejší mluvčí libereckého hasičského sboru Zdenka Štrauchová.

Požár v areálu liberecké Severochemy.
VIDEO: Černý dým zahalil Liberec. Hořelo v areálu Severochemy na Františkově

Z areálu se zpočátku ozývaly i exploze, policisté uzavřeli okolní ulice a kvůli hrozícímu nebezpečí evakuovali zaměstnance továrny i lidi z přilehlých domů. Obyvatele vzdálenějších domů na Františkově pak rozhlas vyzýval, aby nevycházeli ven a zavřeli okna.

Vyhlášený byl zvláštní stupeň poplachu, hasiči kromě běžné techniky na místo dopravili i chemický a protiplynový kontejner, vodu čerpali z několika zdrojů, včetně řeky Nisy. Při požáru se zranil jeden ze zaměstnanců podniku a jeden dobrovolný hasič. Událost vyřadila firmu na několik dní z provozu, část výroby dokonce přesunula do pobočky ve Varnsdorfu.

Hasiči zasahovali 29. května u požáru ve společnosti Severochema v Liberci. Hořel zde sklad hořlavých kapalin.
V Severochemě začali uklízet

Vyšetřování požáru trvalo řadu měsíců, kriminalisté si podle policejní mluvčí Vladimíry Šrýtrové nechali vypracovat hned několik znaleckých posudků z různých oborů. „Veškeré znalecké posudky i odborné vyjádření potvrdily stanovenou hypotézu. Tedy, že požár vznikl v souvislosti s protiprávní činností jednoho ze zaměstnanců, který si chtěl nezákonně odčerpat chemikálii. Přitom ale došlo vlivem neodborné manipulace k elektrostatickému výboji a následnému rozsáhlému požáru,“ uvedla Šrýtrová.

Zaměstnance, který kvůli krádeži chemikálie za tři tisíce způsobil třicetimilionovou škodu, už policisté obvinili z trestného činu obecné ohrožení z nedbalosti. „S chemikálií manipuloval v rozporu s podnikovými interními právními akty, nedodržel předpisy o požární ochraně. Za to mu nyní u soudu hrozí trest odnětí svobody na dvě léta až osm let,“ dodala Šrýtrová.

Ocenění za 1. místo získali Roman Koželuh, Pavel Slavík a Daniel Svoboda ze stanice Liberec za hasební zásah u požáru v liberecké Severochemě.
Hasiči získali prestižní ocenění za zásah u požáru Severochemy

Květnový hasičský zásah v Severochemě patřil mezi nejrozsáhlejší v historii kraje. Videozáznam z jeho průběhu se dokonce probojoval do TOP 10 nejlepších zásahů v mezinárodní soutěži Conrad Dietrich Magirus Award, která je mezi hasiči označována za jakéhosi „hasičského Oskara“. První cenu si ale nakonec odnesl zásah při požáru výškové budovy v brazilském Sao Paulu.